Het voelt alsof er méér in zit. Je weet van jezelf dat je tot méér in staat bent dan je tot nu toe aan de wereld laat zien. De vraag is: hoe haal je het eruit? Waar begin je?

De rauwe realiteit

Stel je voor dat je een landkaart voor je neus hebt. Iemand wijst op de kaart aan: “Kijk, daar ligt Rome.” Wandel er eens naartoe. Wat is dan het eerste dat je doet? Precies: eerst zoek je uit waar je nu bent. Want pas als je weet wat je vertrekpunt is, kun je nadenken over de route naar Rome. Het heeft geen zin om te bedenken waar je naartoe wilt, als je niet weet waar je vandaan komt.

Alleen doen we dat in ons echte leven vaak niet. We kijken zelden supereerlijk en genadeloos naar de rauwe realiteit in ons eigen leven. Omdat we altijd zien dat andere mensen het slechter hebben (“ik mag niet klagen”, weet je nog?) of omdat we niet aan onszelf willen toegeven dat sommige dingen niet zijn uitgepakt zoals we hadden gewild (“maar daar zijn hele goede redenen voor!”).

Roze bril af, filters uit, excuses inslikken

Toch is dit stap 1, voor elke reis: begin met de rauwe realiteit. Dit is wat succesvolle mensen doen: genadeloos onder ogen zien hoe de zaken ervoor staan. Goed voelen en kijken naar je leven zoals het nu is. Ben je er gelukkig mee?

Hoe word je gelukkig?

Maar hoe beoordeel je nu je leven? Dat is zo’n groot en weids gebied van verschillende stukken, dat het vaak goed en niet goed tegelijk kan gaan. Misschien heb je een superleuke baan, maar voel je je ongelukkig in de liefde? Of andersom?

We ontdekten dat je leven bestaat uit vier gebieden waarop je, als het niet gaat zoals je wilt, stress kunt ervaren: de vier stressgebieden. En stress is zo’n beetje het tegenovergestelde van geluk. Uiteraard bestaat je leven uit meer dan vier gebieden, maar met deze vier is het zo dat wanneer je er pijn ervaart, je onmiddellijk je leven slechter zult evalueren.

Dit zijn ze:

• Je gezondheid – fysiek en mentaal;
• Je relaties;
• Je werk;
• Je financiële situatie.

Van gedoe naar geluk

Nu je dit weet, worden een paar dingen meteen makkelijker.Je ziet namelijk dat het zelden in je hele leven slecht gaat, maar vrijwel altijd alleen op enkele gebieden. Dat helpt om te relativeren, maar ook om focus te geven: waar ga je mee aan de slag?

Stap voor stap

In deze gelukscheck leggen we je uit waar die vier gebieden precies uit bestaan en hoe ze onderling samenwerken. Het goede nieuws is namelijk dat als je gedoe hebt op alle gebieden, je niet met alle gebieden aan de slag hoeft. Nieuwsgierig geworden? Doe de (gratis) check hier!