Depressie: tips om ermee om te gaan

Het zou geweldig zijn als de overheid binnenkort met een vervolgcampagne komt, voor al die mensen met een depressief iemand in hun omgeving. Ofwel, gezien de aantallen, voor ons allemaal. Want in alle goedbedoelde reddersdrang gaat nog veel te veel mis.

Als je iemand met een depressie wilt helpen, doe je het meeste namelijk simpelweg niet: geef géén goedbedoeld advies en vertel niet dat ‘ie gewoon lekker naar buiten moet gaan. Oordeel niet over hun nieuwe gedrag, want juist depressieve mensen zijn soms bot en onverschillig en zo anders dan je ze misschien ooit hebt leren kennen. Verwacht niets, over wanneer ‘het over is’ of zelfs hoe ze kunnen reageren op iets wat er gebeurt: jouw realiteit en die van hem zijn nu twee totaal verschillende dingen. Wees op geen enkele manier kritisch over kleine onhandigheidjes en vergeetachtigheidjes, want dat hoort er allemaal bij. En vergeet vooral jezelf niet, want je hebt nog steeds een eigen leven en het is belangrijk je grenzen te bewaken.

Hoe help je iemand met een depressie?

Maar wat doe je dan wel? Je zult merken dat het vaak niet nodig is om iets te doen – veel belangrijker is het om er simpelweg te zijn. Door aan te geven dat je beschikbaar bent, in goede en in slechte tijden, maak je het belangrijkste verschil. Door geduldig te luisteren. Door een keertje je eigen lievelingskostje te koken voor de ander. Door een berichtje te sturen dat je aan hem of haar denkt. Door naast iemand te zitten en een hand vast te houden. Het leven is geen actiefilm en het idee dat je altijd dingen moet doen om het beter te maken, klopt niet. Er simpelweg te zijn, is meestal genoeg.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou