Stap 1: Zoek de zere plek 

Denk je al je autonomie te verliezen zodra je een serieuze relatie krijgt? Dat je partner je hele leven overneemt en dwingt alles samen te doen? Dat een relatie gelijk staat aan verplichtingen en dus op den duur vreselijk is? Dit is bullshit, je weet dat het bullshit is maar je angst regeert! Achter elke angst ligt een diep verlangen. Maar wat is dat verlangen?

Hoe minder je van iets hebt, hoe harder je eraan hangt. Nog maar 5 euro in je portemonnee? Dan haal je het niet in je hoofd om een venti double moccha soja lattechino met extra slagroom bij de Starbucks te bestellen. Maar heb je voldoende geld te besteden, dan denk je er niet over na en bestel je er ook eentje voor je 50 beste vrienden. Delen is makkelijker als je meer hebt en zo werkt het met bindingsangst ook. Je bent zo bang om je waardevolle vrijheid te verliezen dus zodra het ook maar een beetje als toewijding voelt, ren je hard weg want stel je voor dat je iets moet afstaan! 

Stap 2: Maak meer vrijheid 

Bindingsangst overwinnen begint bij het creëren van meer vrijheid in de rest van je leven. Doe werk waar je blij van wordt en waar je met plezier naartoe gaat, waar je input wordt gewaardeerd en waar je trots op kunt zijn. Zodra je de klok vooruit moet kijken tot je weg mag en die uren tussen weer naar werk moeten gebruikt om je leven leuker te maken, is het niet zo gek dat je die tijd voor jezelf wilt houden. Omring je ook met mensen die jou bewonderen om wie je écht bent, ook al zou je niets meer hebben. Die jouw mening, waarden, keuzes en talent oprecht waarderen en waarbij je je prettig voelt om dit te delen. Dat is namelijk ook vrijheid. De ruimte hebben om jezelf te zijn. Als je vrijheid in je werk, familie, vrienden en vrije tijd hebt, zal je niet zo hard aan de vrijheid in je liefdesleven hangen. Je hebt namelijk genoeg!

Stap 3: Zoek professionele hulp 

Slechte gewoontes hebben een vuistregel: één keer is een incident, twee keer is bedenkelijk, drie keer is een patroonAls bindings- of verlatingsangst een terugkerend element in je relaties is en je niet in staat bent het patroon te doorbreken, wordt het tijd om de hulptroepen in te schakelen en verdient het probleem professionele hulp. De door jouw aangelegde mentale paadjes om jezelf te beschermen helpen je niet en met de hulp van een gespecialiseerde psychisch-tuintjes-architect kan je die paden herstellen en verleggen zodat ze je wél naar het zonnige gedeelte van je liefdeshofje leiden. Genoeg metaforen: het kan hartstikke nuttig zijn om hier een keer met een therapeut over te praten.

Wat is jouw grootste eye-opener na het lezen van dit artikel? Deel het met ons in de comments!