Is ruziemaken goed voor je relatie?
Ruzie ontstaat meestal wanneer twee mensen het niet met elkaar eens zijn én ze hier geen vrede mee hebben. Bovendien kun je er samen blijkbaar niet met ‘normale’ communicatie uitkomen. Anders ontstaat er immers geen ruzie. Ruzie is eigenlijk een teken van onververmogen om naar elkaar te luisteren.
Eens: sommige mensen kicken op ruzie. In bepaalde landen is ruziemaken misschien wel een ‘cultuurding’. Als je relatie beter wordt van af en toe een flinke ruzie, moet je dat vooral lekker doen.
Hoe zorg je ervoor dat je gehoord wordt?
Maar wat als je je, zoals Caroline, niet gehoord voelt? Hoe organiseer je je relatie dan zo dat je er allebei een fijn gevoel over hebt? Hoe zorg je ervoor dat je gehoord wordt?
Dat je gehoord wilt worden, geeft aan dat je graag begrepen wordt. En dat jij en je partner het dus niet met elkaar eens zijn. Het is echter belangrijk om te beseffen dat mensen het niet altijd eens zijn of eens gaan worden. Zonder dit uitgangspunt zullen er irritaties blijven. Voel je je desondanks niet gehoord? Blijf dan op een rustige manier je standpunt herhalen of zeg gewoon dat je je niet gehoord voelt.
Ga je voor je gelijk of ga je voor je geluk?
Wij geloven dat ruziemaken nooit de oplossing is. Er bestaat dus ook niet zoiets als ‘effectief ruzie maken’. Naar elkaar luisteren en een middenweg vinden is veel effectiever. Accepteer dat je het soms niet eens bent, dan hoef je ook niet telkens ruzie te maken. Elkaar horen betekent niet altijd elkaar gelijk geven. Maak je gelijk nooit belangrijker dan je geluk!
Kun jij goed ruzie maken of kiezen jullie ervoor om het soms oneens te zijn met elkaar? We horen graag van je in de comments!