Een partner bepaalt en de ander heeft zich daaraan te houden

Het valt me op hoeveel stellen hun relatie bij elkaar houden door regels voor elkaar te verzinnen. Niet door afspraken te maken, wat iets fundamenteel anders is omdat het uitgaat van gelijkwaardigheid, maar door daadwerkelijk de één te laten bepalen wat de ander wel en niet mag. Hoe de handdoeken moeten hangen. Wanneer je thuis moet zijn. Met wie je wel en niet omgaat en op welke manier. Waar je schoenen moeten staan. Wat me óók opvalt: hoeveel stellen zich hierbij neerleggen en het doodnormaal zijn gaan vinden. Ik vroeg aan mijn geliefde: moeten wij niet wat meer regels voor elkaar verzinnen? Ze keek me bedenkelijk aan en begon toen heel hard te lachen.

Regels zijn de martelwerktuigen in je relatie. Ze zijn omgekeerd evenredig aan liefde: hoe meer regels, hoe minder liefde. Ze stromen per definitie van boven naar beneden: de ene partner bepaalt en de andere partner heeft zich daaraan te houden. Het is een relatie zoals een hond die heeft met zijn baas. Het is alles behalve liefde.

Regels in de samenleving

Dat veel van die protocollen voortkomen uit wantrouwen en het verlangen naar controle, zal geen verrassing voor je zijn. Op elke plek waar mensen samenleven, in wijken en bedrijven, op scholen en op straat, vervangen regels de tegenovergestelde menselijke neiging om een beetje naar elkaar om te kijken en goed samen te werken. Soms pakt dat goed uit. Soms kun je zelfs niet anders. Maar in relaties is het een ramp.

Wantrouwen en verlangen naar controle

Want er zit nog een andere veronderstelling in het opwerpen van voorwaarden, namelijk dat je de ander kunt veranderen. Hij is niet zo netjes van zichzelf, dus als ik wat regels daarover maak, wordt hij vast een stukje ordelijker. Zij is nogal extravert, dus als ik wat regels maak over wanneer we wel en niet met elkaar praten, wordt ze vast wat rustiger. Hij is nogal graag buiten de deur, zij is nogal chaotisch, hij is nogal stil, zij is nogal… Dus maak je regels, als een krampachtige mal om een vorm te maken die het oorspronkelijk niet heeft.

Relaties vol regels eindigen altijd. Ofwel omdat één van de twee bij de ander vertrekt en zijn of haar leven terugeist, ofwel omdat één van de twee stilletjes bij zichzelf vertrekt – en zich moedeloos neerlegt bij een relatie die geen romantiek bracht, maar een regime.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

David & Arjan startten 365 Dagen Succesvol met een grote missie: samen maken we van Nederland het gelukkigste land van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld. Inmiddels hebben duizenden mensen geweldige resultaten bereikt met de programma’s van 365.
Onze krachtige programma’s zijn gebaseerd op onze succesvolle methodiek en zijn gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Bekijk hier al onze programma’s.