Hoe vaker achter het scherm, hoe ongelukkiger

Maar elk voordeel hep z’n nadeel, zei de Grote Filosoof uit Betondorp al en voor die iPads blijkt dat méér waar dan we dachten. Amerikaanse wetenschappers onderzochten het geluksgevoel van één miljoen tieners in de jaren tussen 1991 en 2016 en ze ontdekten dat er een opmerkelijke relatie bestaat tussen de hoeveelheid tijd achter een schermpje en de mate van persoonlijk geluk. Hoe méér tijd kinderen zich verstoppen achter hun toestel, hoe eenzamer, onzekerder, ongelukkiger en ongezonder ze zich voelen, met name als die tijd direct ten koste gaat van tijd die ze anders met andere kinderen zouden doorbrengen: buitenspelend, sportend, huiswerkmakend of zelfs op de bank hangend.

Helemáál zonder schermen leven is ook weer niet de oplossing, zegt het onderzoek. Kinderen die een absoluut digitaal dieet volgen, missen de verbinding en interactie die bijvoorbeeld sociale media veroorzaken – en dat helpt niet. Zoals met wel meer dingen in het leven, ligt de waarheid in het midden: ongeveer drie kwartier per dag maximale schermtijd (en dat is inclusief telefoon, iPad en spelcomputer) blijkt optimaal.  Ouders hebben de meeste invloed niet zozeer door regels op te leggen, hoewel dat heus een beetje kan helpen, maar vooral door zelf het goede voorbeeld te geven. Je mag best weten: daar is ook bij ons een lampje gaan branden. Voortaan geen telefoon meer aan tafel. Geniet, maar klik met mate.

Schermtijd? Welk voorbeeld geef jij als volwassene?

Maar als dat allemaal zo geldt voor onze kinderen, waarom zou dat dan niet zo werken bij onszelf? Want als je van een kind al vindt dat het veel tijd doorbrengt achter een scherm, hoe zit het dan met de gemiddelde volwassene, die zich van telefoon naar laptop naar Netflix sleept? Je zou het bij jezelf kunnen checken: hoeveel energie heb ik in mijn lijf als ik weer een tijd achter een scherm heb gezeten? En hoe had ik me gevoeld als ik wat anders had gedaan? Je weet nu al dat je niet vijfentwintig jaar op een nieuw onderzoek hoeft te wachten om je antwoorden te weten.

Deze zomer gaan we maar eens kamperen in de middle of nowhere. iPad mee natuurlijk, maar alleen om de haringen in de grond mee te slaan.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou