Hoe overleef ik mijn familie?

De relatie met je familie kan liefdevol zijn en op rolletjes lopen (althans zo lijkt dat vaak bij anderen), maar de band met je familie kan ook knap lastig zijn. Stress, onbegrip, verkeerde verwachtingen en geen gevoel van erkenning. Jullie lijken zó anders waardoor contact onderhouden lastig is. Maar, wist je dat je ook op een ontspannen manier naar je familieconflicten kunt kijken? In de podcast ‘Hoe overleef ik mijn familie?‘ leggen David en Arjan uit hoe dat zit.

Volgens David begint het allemaal begint bij de evolutie: als mens ga je verschillende stadia door. Als klein kind leer je steeds nieuwe dingen. Dat begint heel simpel met lopen, praten en fietsen. De rest van je leven blijf je uiteindelijk doorleren, op jouw manier. En gelukkig maar, anders zou iedereen hetzelfde worden. Zo ontwikkel je een eigen wereldbeeld, en waarschijnlijk is die anders dan die van je ouders.

De kans om jezelf te leren kennen

Hoe anders je ook bent, uiteindelijk is het verlangen van ieder mens om begrepen te worden en te voelen dat je er mag zijn, júíst door familie. Toch is dat helaas lang niet altijd het geval. Zo ook niet bij David: “ik voelde me anders, en voelde ik me daarom vaak eenzaam.”

Dat is precies het punt dat jou de kans biedt om jezelf beter te leren kennen, legt Arjan uit in de podcast. Dat is het cadeau van het contrast. In je ouders zie je namelijk wat je juist wel of niet bent. En wat jij belangrijk vindt. Daarmee zijn ze als het ware de ultieme spiegel voor je hoe jij eigenlijk in het leven staat. Het doet er dan dus minder toe of dat hetzelfde is en of jullie het met elkaar eens zijn.

Wat niet helpt, is de ander te proberen in ‘jouw wereld’ te krijgen, tipt David in de podcast. Hij vertelt hoe hij dat wel probeerde, en zonder succes. Zijn conclusie? Dat je de ander misschien alleen kan ontmoeten in de wereld van de ander. Als je jouw wereld verlaat, ontmoet je de ander dan op een hele leuk manier in zijn of haar wereld waarin de ander zich goed voelt. Benieuwd hoe jij dat kan toepassen in jouw familieconflict? Je hoort het in de podcast!

Hoe is jouw familiedynamiek? Durf jij in de wereld te treden van jouw familielid? Beluister de podcastaflevering op Spotify & iTunes en laat ons in de reviews weten wat jij ervan vindt!