Suzanne voelt die druk binnen haar relatie. Ze schrijft: “Ik heb mijn partner vier jaar geleden ontmoet tijdens de corona crisis toen alles gesloten was en we in onze eigen geïsoleerde bubbel leefden. Toen alles weer open ging, ben ik mijn eigen activiteiten gaan oppakken en dat leidt vaak tot frictie. Telkens wanneer ik een periode wat meer mijn eigen ding doe, zoals afspreken met vrienden, vindt mijn partner dat ik onvoldoende aandacht aan de relatie besteed en altijd alles vol plan. Zelf vind ik dat helemaal niet. Ik hou er gewoon van om ook mijn eigen dingen te doen. Ik zit elke avond met hem op de bank en we ondernemen minstens één keer per week samen een activiteit. Hij heeft zelf geen vriendschappelijke relaties, maar wel een zoontje van drie die drie dagen per week bij ons is. Ik merk dat ik constant onder druk sta om aan de verwachtingen van mijn partner te voldoen om geen frictie te creëren. Hoe weet je nou of je genoeg aandacht aan je relatie besteedt?”

Verschil in liefdestaal

Wat hier meteen opvalt is dat er een duidelijk verschil is in liefdestaal tussen Suzanne en haar partner. Er zijn 5 liefdestalen.

  • Positieve woorden
  • Lichamelijke aanraking
  • Tijd en aandacht
  • Cadeaus
  • Daden van dienstbaarheid

Het lijkt erop dat de liefdestaal van de partner van Suzanne tijd en aandacht is, terwijl dat niet meteen Suzanne haar liefdestaal is. Het is heel verhelderend om te onderzoeken welke liefdestaal jij spreekt en ontvangt.

Plan mijn agenda niet vol

We geven een voorbeeld uit ons eigen leven. De liefdestaal van David is dienstbaarheid, terwijl de liefdestaal van zijn vrouw Emanuela tijd en aandacht is. “Als Emanuela mij wil laten voelen dat ik geliefd ben, dan moet ze niet mijn agenda vol plannen met allerlei gezamenlijke activiteiten.” Daar krijg ik heel veel stress van omdat ik al een hoop te doen heb. Tijd en aandacht is bij mij helemaal geen liefdestaal, maar als zij even de auto naar de garage heeft gebracht voor een servicebeurt en daarmee haalt ze wat werk van mijn bordje af, dan voel ik me dus enorm geliefd. Terwijl Emanuela die liefdestaal totaal niet heeft. Op het moment dat ik iets van haar bordje haal, dan ervaart zij het als “je bent er alweer niet, we hadden nu ook een wandelingetje in het bos kunnen maken.” Dus ken elkaars liefdestaal.

Boekhouding in je relatie

Terug naar de situatie van Suzanne. Het lijkt erop dat ze nu vooral aan het managen is over haar partner. Ze wil graag dat haar partner niet vertrekt, maar wil ook graag haar eigen ding kunnen blijven doen. Zo is ze constant aan het rekenen. Een soort boekhouding. Wat ze wil doen is juist teruggaan naar wat liefde voor haar betekent, wat liefde voor haar partner betekent, op welke manier ze dat samen organiseren. 

Het is helemaal niet erg om over je relatie te praten als een organisatie. Hoe hebben wij dit samen georganiseerd? Welke liefdestaal spreken wij samen? Vervolgens zul je merken dat er opeens veel meer ruimte is voor je eigen leven en je eigen vrijheid. Wat je niet wil doen is elkaar gevangen houden en dat dan liefde noemen. 

Waarom niet?

Dat bespreken we uitgebreid in de podcast ‘Hoe weet je of je genoeg aandacht aan je relatie besteedt?’ Luister de aflevering hier via Spotify of klik op de mediabalk hieronder.