Een verrijking voor het leven of iets voor geitenwollensokken?
Mindfulness is een aandachtsoefening, een vorm van meditatie. Het leert je bewuster te worden van fysieke gebeurtenissen, gevoelens en gedachten. Door mindfulness kunnen mensen vaak beter omgaan met stress en rustiger reageren op emoties en gedachten. Alles behalve onzin dus! En daarom wint mindfulness ook in ons nuchtere landje de laatste jaren aan populariteit. Die boeddhisten zijn zo gek nog niet. Voor iedereen die meer over mindfulness wilt weten hebben wij onze vijf beste blogs over dit onderwerp samengevat. Doe er je voordeel mee, juist als je geen tijd hebt. Dan kun je het vaak het meest gebruiken.
1. Wat is mindfulness? Wat leert mindfulness je?
Volgens coach Imke van Kuppeveld helpt mindfulness om je hoofd koel te houden. Ze schreef een interessant artikel over iets dat iedereen tegenwoordig lijkt te doen, maar waarvan niemand precies kan uitleggen wat het is. Volgens haar leert mindfulness ons om de baas te zijn over onze eigen gedachten. Een leeg hoofd bereik je er niet mee, maar wel een geordend hoofd. Focus hebben, kiezen waar je aandacht aan besteed en daar voor de volle 100 procent mee bezig zijn. Dát leert mindfulness je.
2. De voordelen van mediteren
In onze zoektocht naar geluk maken we tegenwoordig meer en meer gebruik van oosterse methoden. Yoga, mindfulness en meditatie zijn daar voorbeelden van. Maar niet iedereen is fan, aldus Steffanie Jansen. En mensen die nog nooit hebben gemediteerd, hebben er toch een mening over. In haar blog rekent ze af met vooroordelen over meditatie. Zweverig, je hoofd leegmaken, wierrook stoken, ontspannend? Allemaal onzin! Wat is het wél? Een pauze voor jezelf, bewustzijn, luisteren naar jezelf, zelfacceptatie, overzicht en ja, uiteindelijk ook meer geluk.
3. Mindfulness-oefeningen: leer leven in het moment
Wie regelmatig mindfulness-oefeningen doet, leert om zich bewust te zijn van zijn eigen gedachtes. Anne Kleisen merkte dat ze bij een negatieve gebeurtenis direct een negatieve spiraal instapte. Dit inzicht was de eerste stap in de goede richting. Gebeurt er nu iets negatiefs dan roept Anne zich direct halt toe. De automatische piloot is stopgezet. Door mindfulness heeft ze geleerd eerst ruimte te creëren en dan een reactie te kiezen voor de situatie waar zij zich in bevindt.
4. Lang leve YouTube: leer mediteren dankzij apps
Wil je ‘mindful’ te worden? Dan moet je mediteren! Dit kan al op een heel simpele manier, bijvoorbeeld door een moment te nemen om in gedachten je hele lichaam langs te gaan en te voelen hoe elk lichaamsdeel op dat moment voelt (‘de bodyscan’). Of door te concentreren op je ademhaling, en tien ademhalingen te tellen en bewust te ervaren. Op YouTube staan ontelbaar veel filmpjes met meditatie-oefeningen. Zo heb je nooit meer een excuus! Ben je niet zo’n stilzitter? Je kunt ook bewegend mediteren. Wist je dat yoga eigenlijk een vorm van meditatie in beweging is? En wie het moeilijk vind om zelf te mediteren kan ook kiezen voor een begeleidde meditatie. Headspace en Buddhify zijn goede voorbeelden van apps om te starten met (begeleidde) meditatie. Enjoy!
5. Mindfulness voor kinderen: waarom meditatie ook – juist – goed is voor kinderen
Tot slot een blogje van Arjan Vergeer himself. Volgens Arjan zouden kinderen op school veel opsteken van een les mindfulness. Namelijk leren om beter naar zichzelf te luisteren. Iets dat ze volgens Arjan nu níet op school leren. Net als dat ze niet leren om samen te werken of af en toe ‘vrij’ te zijn. Het gaat vooral om het halen van dat diploma. Maar is dat wat we onze kinderen willen meegeven? Zijn ze daarbij gebaat voor de rest van hun leven? Discussieer mee: pleit jij ook voor mindfulness in de schoolbanken? Laat het ons weten in de comments.