Hoe word ik coach als er al zoveel coaches zijn?

Laten we eerst één hardnekkig misverstand de wereld uit helpen. “Ja maar, er zijn al zoveel coaches”, klinkt het vaak. Dat klopt. Maar de behoefte aan coaches is ook enorm. En die behoefte wordt alsmaar groter. Zo kampen steeds meer millennials met een burn-out en is het voor steeds meer mensen een uitdaging om met de oneindige hoeveelheid prikkels in onze wereld om te gaan. 

Sowieso is persoonlijke ontwikkeling een belangrijk onderwerp voor velen. Het taboe op coaching is weg; het is nu juist goed om aan jezelf te werken. Niet gek dat steeds meer Nederlanders naar een coach gaan. Nederland zit dus op jou te wachten! Laten we het nog stelliger zeggen: er zijn eerder te weinig dan te veel coaches.

Goed, dat gezegd hebbende. Word coach, dat sowieso! En als je coach gaat worden, pas dan deze 6 tips toe om het goed aan te pakken.

Tip 1. Denk als een succesvolle coach

Een succesvolle coach worden begint met de juiste mindset. Zelfvertrouwen maakt succesvol. Want als jij al niet vertrouwt op wat je kunt, hoe kunnen anderen dat dan wel doen? Je kunt allerlei bezwaren hebben. Wat als er inderdaad al te veel coaches zijn? Als klanten helemaal niet op je zitten te wachten? Of als jouw marketingstrategie een aanfluiting blijkt? 

Hup, de bezem door die gedachten! Jouw succes als coach begint met denken in overvloed. Geloof dát er meer dan genoeg klanten op jou zitten te wachten, dát er nog niet te veel coaches zijn en dát jij anders bent dan de rest. 

Het begint met helder krijgen waarom jij een goede coach bent:

  • Welke kwaliteiten heb jij?
  • Wat in je leven heeft jou gemaakt tot de coach die je nu bent? 
  • Waarom wil je zo graag coach zijn?
  • Op welke manier kun en wil jij een verschil maken? 

Denk ook na: wat als alles lukt? Stel: iedereen laat zich door jou coachen. Hoe ziet de wereld er dan uit? Het antwoord op die vraag is je missie. En die gaat je helpen om van jouw coachpraktijk een succes te maken en om doordacht met marketing aan de slag te gaan.

Tip 2. Start liever vandaag dan morgen

Hoe word ik een coach? Door vandaag de keuze te maken dát jij coach wordt.

Je kunt 374 bezwaren bedenken om niet te beginnen. Het “Er zijn al zoveel coaches”-bezwaar hebben we net samen de kop omgedraaid. Maar misschien heb je nog andere belemmerende gedachten:

  • Is dit wel het juiste moment? 
  • Heb ik wel genoeg ervaring om te starten?
  • Ik ben niet zeker van mezelf. Hoe kan ik dan coach worden?
  • Ik heb mijn opleiding nog niet afgerond. Moet ik dan niet wachten?

Tja. Herinner je je nog onze noodkreet? De wereld snakt naar coaches. Dus waarom zou je wachten tot morgen? Het hoeft geen probleem te zijn dat jij weinig ervaring hebt. Dat is pas een probleem als je zelf gelooft dat het je in de weg zit. Maar is dat wel zo? 

Het moment waarop je álles tot in de puntjes hebt uitgevogeld, is er niet. Realiseer je ook: iedereen begint ergens. Vertrouw op wat je wél kunt. Alles wat je nu niet perfect in de vingers hebt, kun je nog leren.

Miracle Roadmap Marjolein

Gezocht: coaches die het verschil willen maken

Wil je graag meer mensen helpen met jouw expertise als coach, therapeut, lichtwerker of teacher? Dan is dit gratis webinar voor jou! In het webinar ontdek je hoe je jouw coachpraktijk kunt laten groeien op een manier die goed bij jou past. We gaan het hebben over je mindset, zelfvertrouwen en marketing. Ook deelt Arjan de geheimen van 365 Dagen Succesvol. Meld je nu gratis aan!

Tip 3. Vraag het juiste tarief

Bij veel Nederlanders zit de overtuiging diep dat geld verdienen slecht is. Maar de juiste prijs vragen is heel belangrijk. Niet alleen om jouw financiële plaatje rond te krijgen. Maar ook omdat de prijs die je vraagt impact heeft op hoe klanten tegen je aankijken. 

Zet jij heel laag in? Dan trek je misschien niet-ideale klanten aan. Of je straalt uit dat je vast geen kwaliteit levert, terwijl dat wel zo is. 

Vaak baseren we ons tarief op wat je tot nu toe hebt verdiend of wat mensen om je heen op hun salarisstrook hebben staan. Maar kijk liever naar wat jij wilt verdienen. Kijk ook verder dan uurtje-factuurtje. Kun je misschien werken met een vaste prijs per sessie of per aanbod? Jouw waarde zit namelijk niet in de tijd die je in iemand steekt. Het zit hem in wat jouw coaching iemand oplevert. Dus baseer dáár je prijs op.

Tip 4. Wees niet die coach voor iederéén

Nu heb je het eerste antwoord op de vraag ‘Hoe word ik coach?’. Maar de volgende vraag is ‘Hoe word ik een coach met klanten?’. Dat vereist vooral dat je heel helder hebt welke klanten jij in je praktijk wilt verwelkomen. Maak dat zo specifiek mogelijk. 

Ja, er zijn heel veel coaches. Maar niemand doet precies wat jij doet. Durf daarin keuzes te maken. Richt jij je bijvoorbeeld specifiek op jonge moeders? Op zzp’ers die nu een paar jaar aan de weg timmeren? Op millennials met stressklachten? Op Zeeuwse ondernemers met een duurzaam bedrijf? Of op zestienjarigen in Amsterdam met faalangst?

Door heel specifiek te maken wat je doet en voor wie je dat doet, kun je je marketing beter afstemmen op je doelgroep. Je kunt gericht blogartikelen schrijven voor jonge moeders of Instagram-tips geven voor de zzp’ers met een duurzaam bedrijf. Daardoor zien klanten in één oogopslag “Die coach kan juist mij helpen!”.

5. Pak marketing op jouw (leuke) manier aan

Zet het idee uit je hoofd dat marketing draait om gladde praatjes en keiharde sales. Marketing kan ook heel leuk zijn. 

Zie marketing als jouw missie verspreiden en kennis delen op een geheel eigen manier. Schrijf blogartikelen waarin je jouw visie op je vak deelt. Geef tips waarmee je mensen inspireert. Deel LinkedIn-posts waarin je inhaakt op de actualiteit. Uiteraard allemaal met een haakje naar jouw werk als coach. Door het op zo’n manier te doen, voelt het niet alsof je jezelf continu verkoopt. Het voelt alsof je waarde deelt. Daarmee verkoop je jezelf indirect.

En passen bepaalde marketingstrategieën niet bij je? Laat die dan links liggen. Is Instagram niet jouw platform? Kijk of LinkedIn werkt. Ben je meer een prater dan een schrijver? Maak een podcast in plaats van blogs te schrijven. 

Tip 6. Volg het 365 Coachprogramma

“Hoe word ik coach?” is een vraag die we bijna dagelijks van coaches in spe krijgen. En waar we nu hét antwoord op hebben ontwikkeld: het 365 CoachprogrammaIn dit online programma hebben wij al onze lessen gebundeld over coach worden. Je leert hoe je in 7 stappen naar een uitverkochte coachpraktijk gaat. Zo krijg je alle benodigde handvatten om talloze leuke klanten te krijgen, terwijl je helemaal jezelf kunt zijn.

Wist je dat we hier ook een podcast over hebben?

Luister de podcast hier of via de mediabalk hieronder.