Een zzp’er stelde ons laatst de volgende vraag: “Waarom is het soms zo moeilijk om productief te zijn? Om acht uur beginnen lukt mij niet. Ik kom prima rond maar zou veel meer kunnen verdienen als ik gewoon van acht tot zes zou werken zonder afleiding.”

Productiviteit verhogen door ander werk

Er is niets mis met een goede work/life-balance. Wanneer je ’s morgens ontspanning boven werk verkiest, is dat prima! Niet iedereen is een ochtendmens. Maar je wilt wat anders, zo blijkt uit je vraag. Je wilt eerder beginnen zonder moeite, zodat je meer kunt verdienen. Is het dan niet zo dat je eigenlijk op zoek bent naar interessanter of waardevoller werk waar je wél ’s ochtends je bed voor uit springt?

Intrinstieke motivatie is impact maken

Wat leuk, interessant en waardevol is, is voor iedereen verschillend. Belangrijk is dat je energie krijgt van wat je doet. Veel geld verdienen is fijn, maar is voor veel mensen niet voldoende motivatie om (vroeger) aan de slag te gaan. Vraag jezelf eens af waarom je doet wat je doet. Wat is het verschil dat je wilt maken? Zie klanten niet als noodzakelijk kwaad om je rekeningen te betalen, maar als mensen die je wilt helpen. Formuleer een missie. Sta ergens voor. Dat maakt je werk zo veel leuker waardoor je ook makkelijker zal kunnen concentreren.

Oh, en als je nog steeds omkomt in het werk, waarom dan niet uitbesteden in plaats van langer doorwerken? Ook met fantastisch werk heb jij nog steeds recht op ontspanning!

Heb je iets aan onze tip? Of heb je er een ter aanvulling? Laat het ons weten in de comments!