Allereerst: laat je niet gek maken door al die verschillende woorden. Ze worden vaak door elkaar gebruikt, maar men bedoelt er uiteindelijk hetzelfde mee: een hoger doel dat je zo belangrijk vindt dat je er superveel voor over hebt. Dit doel geeft je energie en het gevoel dat je continu met iets bezig bent dat er écht toe doet.

Iedereen is op zoek naar een hoger doel

Steeds meer mensen zoeken en vinden dit doel ook, en dat is hard nodig! Met zo veel burn-outs en bore-outs moeten we onszelf hervinden en ontdekken wat we echt belangrijk vinden. Het stikt van de boeken en cursussen om je hierbij te helpen, en ook in de opleidingen van 365 Dagen Succesvol wordt veel aandacht besteed aan het vinden van je passie en uitvoeren van je missie. Het is natuurlijk fantastisch dat er overal meer aandacht is voor ultieme zelfontwikkeling en dat deze weg tegenwoordig voor iedereen open lijkt te liggen. Maar, er is een maar.

Het vinden van je doel is niet zo makkelijk

Online en in de media zie je overal mensen met grootse en prachtige doelen én successen. Dit wekt al gauw de indruk dat het vinden van je doel een eitje is. Alsof het met middagje diep nadenken gefixt is. Niets is is minder waar. Zo makkelijk is het voor heel veel mensen gewoon niet. De weg kan lang zijn, en ook al wordt dat in boeken en in cursussen ook vaak gezegd: als je ongeduldig bent gaat zo’n boodschap het ene oor in en het andere oor uit. Het gevolg? FOMO (fear of missing out), perfectionisme, faalangst en andere frustratie.

Stapje voor stapje op je doel af

Het vinden van je hogere doel is dus nog niet zo makkelijk. Maar nou komt-ie: de oplossing. Let goed op, want voor je weet lees je eroverheen:

Doe IETS.

Iets? Ja, doe iets wat je aanspreekt, begin érgens en blijf piepkleine stapjes zetten. Door je bezig te houden met iets wat je als vanzelf aanstaat gaat het balletje rollen. Zo leer je de juiste mensen kennen, krijg je ervaring en kennis, kun je in alle veiligheid fouten maken en ontdek je wat de mogelijkheden zijn. Zie het als koken. Je kunt niet aan je ultieme gerecht beginnen als je niet eerst recepten hebt geprobeerd, en je boodschappenmandje hebt volgeladen met allemaal verschillende ingrediënten. Je hogere doel zul je niet vinden in een leeg mandje. Blijf dat mandje dus vullen, elke dag opnieuw. Actie is het antwoord! Lees boeken, zoek mensen op die meer weten en kunnen dan jij, pak door met je hobby, ga eindelijk op die cursus die je al zo lang wilde doen en test je nieuwe ideeën zo snel mogelijk: alles is goed zolang het je maar nieuwe informatie geeft.

Connect the dots looking backwards

Deze zoektocht vergt geduld, en vooral vertrouwen dat je het antwoord uiteindelijk zult vinden. Elke dag een klein stapje is genoeg. Vele kleine stapjes maken samen een reuzensprong, en op een dag kom je erachter dat álles wat je gedaan hebt bijdraagt aan je hogere doel. Misschien ben je er zelfs al dichtbij, en hoef je alleen maar achterom te kijken om te zien waar je pad je als vanzelf heeft gebracht.

Heb jij je passie, missie, droom of doel al gevonden, of ben je juist nog hard op zoek? Leuk als je het met ons deelt in de comments!

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

Onze krachtige programma’s zijn gebaseerd op onze succesvolle methodiek en zijn gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Bekijk hier al onze programma’s.