Verschillende tranen

Er zijn drie verschillende soorten tranen: tranen ter bescherming die onze ogen vochtig houden, reflextranen die het gevolg zijn van te harde wind bijvoorbeeld en emotionele tranen. Het verschil zit hem in de chemische samenstelling. Tranen bestaan uit water, zout en hormonen met proteïnen die deels een pijnstillende werking hebben. In emotionele tranen schijnen namelijk meer hormonen te zitten, zoals het hormoon ACTH dat gelinkt is aan stress. En de verschillen zijn ook te zien.

Voor haar project The Topography of Tears legde fotografe Rose-Lynn Fisher tranen onder de microscoop. Wat bleek? Verdrietige tranen zien er op moleculairniveau ook anders uit dan tranen die door het snijden van een ui ontstaan.

Na regen komt zonneschijn

Huilen lucht op en zeker in een donkere bioscoop. In een onderzoek van de Universiteit Tilburg kregen proefpersonen een verdrietige film te zien. Mensen die tijdens de film huilen, waren na de film minder blij dan de mensen die niet hadden gehuild. Echter was dat anderhalf uur later precies andersom: de huilers voelden zich een stuk beter dan de niet-huilers. Dus de volgende keer dat je moet snikken, lekker doen!

Tranen zijn de wasmachine van de ziel

Klinkt een beetje cliché maar er zit wel een kern van waarheid in. Je zou kunnen zeggen dat huilen een manier is om te ontladen. Daarnaast heeft het ook een communicatieve functie. Huilen is een signaal dat je aandacht nodig hebt. Mensen zijn dan ook gevoelig voor tranen en schieten dan snel te hulp. Om je te troosten, te steunen en emotionele warmte te bieden.

Echte mannen huilen ook

Vrouwen huilen trouwens wat langer en vaker dan mannen. Gemiddeld twee tot vijf keer per maand, terwijl mannen maar iets vaker dan een keer in de maand een traantje laten. Dat is natuurlijk afhankelijk van de cultuur waarin je opgroeit. Bovendien schijnt het te maken te hebben met een fysiek verschil. Het traankanaal van mannen is groter dus mannentranen rollen er net wat minder snel uit dan vrouwentranen. Misschien dat een huilende vent daarom bij vrouwen ook nog net wat meer medelijden opwekt.

Kun jij tranen makkelijk toelaten? Of heb je de neiging je tranen te onderdrukken? We zijn benieuwd hoe jij omgaat met tranen. Laat het ons weten in de comments!