Hij leerde zien dat vergeven geen verontschuldiging is, waarbij je achteraf zegt dat de ander nergens schuld aan heeft. Juist bij vergeving zie je wél die schuld, en leer je vervolgens met liefde naar de keuze van de ander kijken. Vergeving verandert het verleden niet, hooguit de toekomst. Maar vooral leert Vincent dat het niet Marieke is die hij wil vergeven. We denken vaak dat vergeving gaat over de ander, terwijl er ondertussen maar één iemand is die je hebt te vergeven: jezelf. Want wie heeft het zover laten komen? Wie heeft het toegestaan? Wie is met de relatie doorgegaan, ondanks alles? Precies: jijzelf. Op het moment dat je jezelf vergeeft, vergeef je automatisch de ander. Voor vergeven is een ander bijna altijd overbodig.

Daar staan ze, Vincent en Marieke. Voor het eerst ontmoeten ze elkaar weer. Waar zojuist een massief zwart blok stond, staat nu liefde, want pas als je kunt vergeven, kun je liefhebben.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!