Sociaal wenselijk gedrag 

Zeggen hoe druk je ben is sociaal wenselijk geworden, en druk zijn een kwestie van status. Kijk mij eens hoe vol mijn leven is, ik maak wat van mijn leven! Maar waarom zijn we druk en waar zijn we druk mee? Brengt een druk leven een vol leven of is de drukte niet gewoon gewenste ruis op lijn? Is druk zijn niet gewoon afleiding, zodat we ons niet hoeven te vervelen en na te denken over wat ons gelukkig maakt? En werken die volle agenda’s verveling juist niet in de hand? Als ik kijk naar mijn grootstedelijke leventje vloeien de dagen in elkaar over en moet ik mijn hoofd breken om te herinneren wat ik vorige week woensdag heb gedaan. Druk misschien, maar weinig intens. Beetje boring, eigenlijk.

Een vol leven is niet een druk leven

In het kerstnummer van de Volkskrant werd Awee Prins, filosoof en docent aan Erasmus Universiteit, geïnterviewd en gaf een pleidooi voor een minder druk leven. Hij zei: “Waar we behoefte aan hebben is een minder hectische opvatting van wat een vol leven is. Je kunt een toegewijd leven leiden, waarin je niet najaagt wat niet – of slechts bij hoge uitzondering – bestaat. Een vol leven is niet een druk leven; het is een alledaags, intensief beleefd leven. A little love and affection in everything you do. Wij maken onszelf ten onrechte wijs dat alledaagsheid saai is.”

Druktemakers

We zijn druktemakers geworden, we willen niets missen, hoppen van het ene festival naar het andere, en plempen de social mediakanalen vol met onze selfies. Mijn vriendinnen en ik grapten vroeger op tienertoer altijd over de Japanners die Europa “deden”: In één week 15 landen aandoen. En thuis de foto’s bekijken waar je bent geweest. Anno 2017 is dit gehop ons dagelijks leven geworden. “Homo Zappens” noemt de filosoof de moderne mens.

Schud het schild af

Er bestaat geen voorschrift voor een succesvol en gelukkig leven, maar waar ik voor zou pleiten is om het schild van drukdoenerij van ons af te schudden. Sta eens stil bij het leven van nu, besteed oprechte aandacht aan de dingen die je doet, en ontferm je over anderen. En, wees niet bang je te vervelen, je zult zien dat je sneller geraakt wordt. Echt: je leven wordt niet interessanter door continu door te razen en van festival naar festival te fladderen. 

Het interessante interview in de Volkskrant met Awee Prins lees je hier