Relatie met een narcistische man

Drie jaar lang zat Claartje in een relatie die niet goed voor haar was. Haar partner was manipulatief en narcistisch. Hij hemelde haar het ene moment op om haar vervolgens de naarste dingen te zeggen. Hij wist het altijd zo te draaien dat het Claartjes schuld leek. “Hij was heel bedreven in gaslighting, zoals je dat noemt”, legt Claartje uit. Ze werd steeds meer afhankelijk van bevestiging van anderen. “Ik riep weleens tegen hem: je ziet liefde als wisselgeld. Hij had veel geld en dacht dingen te kunnen afkopen. Als ik hem feedback gaf, zei hij: ‘Ja maar, ik heb gisteren toch dit en dat voor je gedaan’.”

Ondertussen wist de buitenwereld niet dat Claartje diep ongelukkig was. Ze legde het volledig bij zichzelf: “Ik dacht, mede door hoe hij me behandelde, dat ik alles fout deed en een naar persoon was geworden.” Dat veranderde toen ze afsprak met haar beste vriend met wie ze ook ooit had samengewoond. “Ik zei tegen hem: ‘Ik ben echt een naar mens geworden, want ik heb geen geduld en scheld hem soms uit.’ Toen mijn beste vriend zei dat hij me daar totaal niet in herkende, was dat een wake-upcall. Ik besefte opeens: dit ben ik niet echt; ik verander in deze persoon omdat de situatie me daartoe dwingt. Als je maar vaak genoeg spreekwoordelijk geslagen wordt, ga je vanzelf terugslaan en jezelf zien als een agressief persoon.”

Geen partner, geen huis, geen geld

Weggaan bij haar partner kwam niet in Claartjes hoofd op. Ze had altijd geleerd dat je relaties moet fixen en niet te snel moet opgeven. “Dus opperde ik relatietherapie”, vertelt ze. “Maar hij wilde dat niet en had – zo ontdekte ik later – al een ander. En als je relatietherapie oppert bij iemand die zichzelf perfect vindt, dan is zo’n opmerking de spreekwoordelijke druppel.” Claartje werd op dat moment uit huis gezet. Ze ging met alleen een zak kleding naar haar ouders. “Het voelde als een Bridget Jones-film,” legt Claartje uit, “ik zat in de trein en kon alleen maar huilen.”

Gelukkig kon Claartje terecht bij haar liefdevolle ouders. Daar leefde ze al snel weer op. “Nu ik uit de situatie was, kwam er plek voor dankbaarheid. Ik ging inzien dat je weinig nodig hebt in je leven. Je kunt alles verliezen en alsnog gelukkig zijn. Ik had eindelijk weer zelfrespect en had lieve mensen om me heen.” Op dat moment nam Claartje ook een drastisch besluit: ‘Vanaf nu ga ik nooit meer zo ver van mezelf wegdrijven als nu’.”

Ruis naar rust

Heb jij snel een oordeel klaar staan?

Dan hebben we een cadeautje voor je.

Misschien herken je de neiging om met een felle mening de wereld in te kijken. Wat zou er gebeuren in je leven als je stopt met oordelen? In dit werkboekje hebben we een aantal vragen en oefeningen voor je verzameld die je zullen helpen bij het bewust worden van je oordelen, zowel over anderen als over jezelf.

Overspannen workaholic

Haar relatie was niet het enige wat op dat moment niet lekker liep in Claartjes leven. Ze geeft toe: “Als je in een slechte relatie zit, dan heeft dat ook impact op je gezondheid en ervaar je waarschijnlijk ook stress op het werk. In het leven komen al die dingen samen.” Claartje was op dat moment een hardwerkende manager en had veel stress op het werk. De gedachte “Ik ben niet goed genoeg” lag daaraan ten grondslag. Ze was een workaholic en raakte overspannen.

Claartje vertelt: “Ik werkte in een sector die niet bij mij paste. Ik dacht altijd dat het aan mij lag. Het moest ver komen voordat ik aan de bel trok.” Op dat moment stond Claartje lichamelijk op instorten. Ze had slaapproblemen, was heel vermoeid, had allergieën ontwikkeld en slikte heftige medicatie voor diverse klachten. Ze vertelt: “Ik kan het me haast niet meer voorstellen dat ik me destijds zo slecht voelde en ondanks dat vaak tot diep in de nacht thuis doorwerkte.”

Van workaholic naar meer werkplezier

Claartje werkte op dat moment al tien jaar als manager in de tandheelkunde. Ze werd niet gelukkig van een salesgerichte organisatie en vond de manier van management niet fijn. Maar omdat ze altijd had meegekregen dat hard werken loont én dat afhaken geen optie is, bleef ze waar ze zat.

Op een gegeven moment barstte de bom. Claartje was op haar werk fraude op het spoor gekomen. Ze vertelt: “Ik vind integriteit heel belangrijk en heb dit toen gemeld op het hoofdkantoor. Maar zij wezen me direct de deur. Het voelde als falen. Pas later ging ik beseffen dat een werkplek die geen oog heeft voor wat ik belangrijk vind niet bij me past.”

Inmiddels werkt Claartje als teamleider bij een non-profitorganisatie. “Ik ben nu de manager die ik zelf had willen hebben. Zonder managementmodellen, mét gevoel. Vroeger speelde ik continu een rol. Als een kameleon paste ik me aan mijn omgeving aan. Tussen de implantologen gedroeg ik me als one of the guys, thuis was ik de zorgzame partner of het kleine zusje. Tegenwoordig ben ik overal écht mezelf. Dan verbinden mensen zich met mij, niet met mijn rol.”

Weer geluk in de liefde

Ook is Claartje opnieuw gelukkig in de liefde. Het is bijzonder gelopen, zo vertelt ze. “Met mijn huidige partner heb ik nooit echt gedatet. Bij onze eerste afspraak hebben we allebei meteen ons volledige levensverhaal gedeeld. Het is prachtig dat we elkaar kunnen vinden in onze bagage.” Bovendien leerde Claartje om weer te vertrouwen in de liefde. “Eerder was ik altijd op zoek naar bevestiging van een partner. Maar mijn man zegt dan ‘Je moet erop vertrouwen dat ik van je houd’. Dat heeft mij geleerd om minder drang naar erkenning te voelen.”

Claartje mag haar partner inmiddels zelfs haar man noemen. “We waren allebei anti-trouwers, maar nu we elkaar hebben gevonden voelt trouwen wél goed. Hij was de eerste persoon in mijn leven die vol overtuiging zei: ‘Je bent goed genoeg’. Toen ik voor het eerst bij hem zou blijven slapen, kreeg ik last van allergische huiduitslag. Mijn ex vond dat altijd stom: dan voelde hij zich zielig omdat hij geen knappe vriendin had. Hoe anders was dat bij mijn partner! Hij gaf me een knuffel met daarbij de woorden ‘Je voelt toch wel dat ik wil dat je blijft’. Ik ben nooit meer weggegaan.”

Vol overgave in Miracle Roadmap

Vorig jaar schreef Claartje zich in voor Miracle Roadmap. Ze noemt zichzelf een zelfreflectiejunkie en doet regelmatig mee aan webinars en programma’s. Miracle Roadmap kwam min of meer toevallig op haar pad. Na het opgeven had ze even haar twijfels: “Hè, hoe kan ik hier nu zitten? Gelukkig en succesvol zijn was niet iets waar ik op focuste!”, dacht ze. “Toch voelde het dat ik dit moest doen en gaf ik me er na de eerste livedag 100% aan over.”

Achteraf snapt Claartje wel wat er speelde. Ze had altijd het gevoel dat ze zich moest blijven ontwikkelen. Nieuwe inzichten opdoen. Meer kennis vergaren om, naast teamleider, ook zelfstandig coach te zijn. Ze dacht altijd dat ze nog niet kon beginnen en eerst nog meer moest weten. “Eigenlijk was ik zoekende”, ziet Claartje achteraf. “Het was alsof ik met de auto langs de weg stond, niet wetende welke kant ik op moest gaan.”

Niet alles omdenken

Miracle Roadmap leerde Claartje op een andere manier te denken. “Ik was er altijd op gefocust om vooral zo positief mogelijk te denken. Ik heb heel lang geroepen: ‘Mijn tegenslagen zijn mijn positieve Pokon. Ik heb er veel van geleerd’. Maar die gedachte werkte soms tegen me. Ik had nooit de tijd genomen om te rouwen over de toxische relatie of de gebeurtenissen op mijn werk. “What doesn’t kill you makes you stronger”, sprak ik mezelf toe. Maar als je alles camoufleert met het idee van er sterker uitkomen, dan doe je niet aan rouwverwerking.”

Dankzij Miracle Roadmap ging Claartje vooral inzien dat ze al op de goede weg is. “Ik dacht altijd dat ik mezelf moest verbeteren of nog meer kennis moest opdoen, maar ging ontdekken dat alles al in mij zit. Dat besef geeft rust. Ik heb lang geloofd dat ik eerst nog dingen moest afleren, aanleren en finetunen om anderen te kunnen coachen. Opeens zag ik in: ik ben er al. Ik hoef alleen maar met meer liefde naar de ander én naar mezelf te kijken om vanuit daar in verbinding te komen met anderen.”

Claartje

Wil je vrijblijvend ontdekken of Miracle Roadmap bij jou past?

Wil je, net als Claartje, ontdekken hoe je bij jezelf blijft en vanuit daar oprechte verbindingen aangaat? En wil je meer weten hoe Miracle Roadmap daarbij kan helpen? Vraag een gratis adviesgesprek aan om te bespreken of ons programma Miracle Roadmap bij je past, of stuur ons een WhatsApp berichtje met je vraag hierover en we beantwoorden hem graag.