Baan én vrouw kwijt

Drie jaar geleden kreeg Carl een heftige burn-out. Herstellen duurde langer dan twee jaar, dus werd hij uiteindelijk door zijn werkgever ontslagen. Carl vertelt: “Ik kreeg steeds meer in de gaten dat mijn baan en werkomgeving niet meer bij me pasten. Dat was tegelijkertijd een pijnlijk besef.” Carl werkte 33 jaar bij een luchtvaartmaatschappij. “Luchtvaart is mijn passie,” vertelt hij, “maar ik wilde er niet aan toegeven dat ik ziek werd van mijn werk. Ik was het bedrijf trouw, had specialistisch werk en verdiende goed. Dat maakte het lastig om eruit te stappen.”

Na zijn burn-out kwam Carl thuis te zitten. Toen zijn partner ook nog aangaf na 23 jaar relatie geen toekomst samen meer te zien, voelde hij zich nog slechter. “Ik snapte haar keuze; zij leefde samen met iemand die elke dag depressief op de bank zat. Toch raakte het me diep. Ik was mijn baan kwijt en mijn vrouw kwijt en ik was ziek. Het was alsof ik afwijzing na afwijzing na afwijzing kreeg: van mijn werkgever, van mijn partner… Dat was totdat een vriend bij me op de stoep stond. Hij heeft me letterlijk van de bank geplukt. ‘Jij zit in de penarie, maar ik hou van jou. Kom, we gaan nu lopen!’, zei hij.” Die uitgestoken hand was voor Carl een sleutelmoment in zijn herstel.

Zichtbaar zacht en zichtbaar in je kracht

Als Carl terugdenkt aan die periode in zijn leven, ziet hij nu waar het misging en wat hij anders had moeten doen. “Ik kijk met tevredenheid terug op wat goed ging in plaats van verdrietig te zijn om wat ik niet fijn vond.” Tijdens de laatste Miracle Roadmap-livedag kreeg hij van zijn coach deze woorden terug: “Je bent zichtbaar zacht en zichtbaar in je kracht.” Hij vertelt: “Dat is een heel proces geweest, maar het voelt geweldig dat ik nu echt in mijn kracht sta. Het heeft me veel mildheid opgeleverd. Ik ben energieker en vrolijker, en straal rust uit.”

Veel veranderd

De foto boven dit artikel (gemaakt tijdens een Miracle Roadmap-livedag) vat voor Carl goed samen hoe hij zich nu voelt. “Ik dacht alleen maar: ‘Wauw, wat is er een hoop veranderd!’ toen ik mezelf stralend en breeduit lachend op de foto zag staan.” Carl heeft dan ook veel aan zichzelf gewerkt. Hij volgde eerder een NLP-opleiding en deed individuele coaching. Daarna volgde hij de meditatie-challenge van 365 Dagen Succesvol. “Het leek me een goede stap voor mij om te mediteren. Uit die challenge is een mooie meditatiegroep ontstaan, met wie ik nog steeds vrijwel dagelijks contact heb.”

Daarna deed hij mee aan de Doorbraakdagen, een event datdie 365 destijds organiseerde. “Ik had na afloop het idee dat ik vijf dagen in de sportschool had gestaan. Zowel lichamelijk als geestelijk gaf het zo’n goed gevoel. Daar wilde ik mee verder, dus schreef ik me in voor Miracle Roadmap. Laatst heb ik mijn derde ronde Miracle Roadmap afgerond en binnenkort volgt de vierde. Vanwege de saamhorigheid, de geweldige energie en de blijdschap bij het programma – met name tijdens de live-dagen – wilde ik maar al te graag ook deze vierde keer meedoen.”

carl miracle roadmap

Je zit zelf aan het stuur

Eén van de belangrijkste dingen die Carl de afgelopen jaren leerde, is dat je zelf voorin de bus moet zitten. Hij legt uit: “Je moet zelf dingen doen om je leven te veranderen. Wacht niet totdat er toevallig iemand voorbijkomt als je iets wilt bereiken. Kom zelf in actie.” Carl is zelfs letterlijk weer achter het stuur gekropen: “Vliegen is mijn passie en ik heb mijn vlieglessen weer opgepakt. Op mijn 61e maakte ik mijn eerste solovlucht. Dat gaf zo’n geweldig gevoel. Na de theorie-examens ben ik klaar voor mijn vliegbrevet.”

Achteraf was in actie komen precies wat Carl nodig had om zijn leven een positieve wending te geven. “Ik besloot om van de bank af te komen en volop met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Mediteren en 365 Dagen Succesvol hebben daar een grote rol in gespeeld. Door met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan, was het alsof mijn brein weer dacht ‘Hé wat leuk, jij hebt er weer zin in!’. Ik ging weer focussen op waar ik goed in ben.”

Huidige staat

Hoe Carl nu in het leven staat, is een wereld van verschil met drie jaar geleden. “Going solo, but never alone” is tegenwoordig zijn motto op LinkedIn. Carl is met vervroegd pensioen en woont alleen. “Toen onze scheiding rond was, gaf ik in het laatste gesprek met de mediator al aan dat ik terugkijk op 23 mooie jaren. Ik zie vooral de goede dingen die de relatie heeft gebracht, waaronder natuurlijk onze prachtige zoon. Waarom zou ik een extra diepe put graven en vol verdriet zitten als ik ook met liefde kan kijken naar wat er was?

Carl glimlacht als ik vraag of hij openstaat voor een nieuwe relatie. “Een co-piloot zou zeker leuk zijn om samen fijne dingen te doen en van het leven te genieten. Ik wil niet de rest van mijn leven alleen blijven.” Maar ook zonder relatie heeft Carl al veel fijne mensen om zich heen. “Mede door 365 heb ik veel nieuwe vrienden gemaakt met wie ik leuk contact heb.”

Zorg voor jezelf

Terugkijkend ziet Carl in dat hij altijd een pleaser is geweest. “Dat had ik in mijn liefdesrelatie, in mijn werk en vroeger ook in de relatie met mijn vader. Ik dacht altijd: als anderen blij zijn, ben ik dat ook. Maar zo zit het leven niet in elkaar.” Een van de eerste dingen die Carl tijdens zijn herstel van de burn-out leerde, is om niet overal ‘ja’ op te zeggen. Een vriend zei dat eens tegen hem: “Jij zit altijd meteen in de oplosmodus. Hoe gaan we dat doen? Wat kan ik betekenen? Maar je mag ook nee zeggen. En je hoeft niet eens uit te leggen waarom je nee zegt.”

Carl vertelt trots: “Een van de dingen die ik leerde, is zorgen voor mezelf. Ik weet nu waar ik voor sta en wat mijn kernwaarden zijn. Daar lever ik niet op in, al ben ik wel flexibel.” Hij vervolgt: “Ik ben veel meer mezelf geworden en zit meer in mijn kracht en in mijn rust. Als je accu constant leegloopt en je elke vrijdagavond denkt ‘Hè hè, het is weekend!’, dan ben je aan het overleven en kom je niet meer aan leven toe. Ik had geen energie meer over om leuke dingen te doen. Voor mij kwamen anderen altijd eerst en daarna ikzelf. Nu draai ik dat om. Dat is niet egoïstisch; dat is zelfzorg. Als je voor jezelf zorgt, kun je er juist ook voor anderen zijn als zij je nodig hebben.”

carl

Wil jij ook meer uit je leven halen?

Wil jij, net als Carl, stoppen met pleasen en er meer vanuit liefde zijn voor jezelf én voor de ander? Merk je dat je energietank regelmatig leegloopt? Ben je je sprankeling kwijt doordat je bijvoorbeeld werk doet dat je niet leuk vindt of doordat je jezelf regelmatig voorbijloopt?

Ontdek dan hoe je je leven een positieve wending geeft door 16 weken gefocust aan jezelf te werken. Bij Miracle Roadmap ga je tijdens live-dagen, online sessies en in een fijne groep mensen werken aan alles wat jij nodig hebt om uit je routines te stappen, verwachtingen los te laten en écht te gaan voor wat jou gelukkig maakt.

Wil je eerst vrijblijvend onderzoeken of Miracle Roadmap bij jou past? Vraag een gratis adviesgesprek aan of stuur ons een berichtje via WhatsApp met je vraag.