Ik ben niks

Natuurlijk hoort de organisatrice mijn opmerking en nadat ik weer ben gaan zitten (nadat ik ‘hoi, ik ben Merel en ik ben, eh… Professioneel Levensgenieter en Verhalenverteller’ eruit perste – altijd al een keer willen uitproberen. Voelt wel leuk.) komt ze naast me zitten.

‘Hoe bedoel je dat, dat je niks bent?’
‘Nou gewoon, dat ik nooit zo goed weet wat ik moet zeggen als mensen vragen wat ik ben, wat voor werk ik doe. Wie ik ben en wat voor werk ik doe heeft namelijk weinig met elkaar te maken. Nu nog.’ Ooit wil ik dat alleen ‘Hoi, ik ben Merel Lamboo’ genoeg is en dat ik verder niets meer hoef toe te voegen, maar dat zeg ik er nu maar even niet bij.
‘Ah zo. Maar wat doe je dan precies?’
‘Ja, dat is dus het punt. Ik doe van alles en vind nog veel meer leuk en kan niet kiezen op het moment dat iemand dit vraagt – en als ik alles moet opnoemen zijn we morgen nog bezig.’
‘Oh.’
‘Ja.’
‘Nou, je kwam er toch prima uit?’
‘Jawel, het klinkt leuk wat ik zei. Maar bén ik dat ook echt? Is het allesomvattend? Of is het gewoon een lekker bekkend antwoord op een voor mij verkeerde vraag?’
‘Misschien denk je er gewoon te veel over na.’
‘Waarschijnlijk.’
‘Komt goed.’

Dat zeggen ze allemaal.

Een paar dagen later realiseer ik me pas wat ik heb gezegd. Ik BEN niks. Dat is natuurlijk niet waar. Ik ben Merel, om te beginnen. Ik ben levend. Ik ben een vrouw. Ik ben verliefd. Ik ben schrijfster. Ik ben chaotisch. Ik ben grappig. Ik ben dochter, zus, vriendin. Ik ben van alles. Maar vooral: ik ben niet in een hokje te plaatsen.

Multipotentialite

Ik ben namelijk ook ‘multipotentialite’ of ‘multipassionate’ zoals ze dat zo mooi noemen (als je dan toch een hokje zoekt…). Mensen met vele passies en talenten, die zich niet willen vastleggen op één carrièrerichting of baan. Mensen die moeite hebben met kiezen, die graag alle opties open willen houden, die dingen superinteressant vinden tot ze er alles van weten en dan uitgekeken – en verveeld – raken. Mensen die lichtelijk in paniek raken wanneer ze de vraag wordt gesteld: ‘wat wil je later worden als je groot bent?’ of ‘wat doe je eigenlijk?’ Herkenbaar? Lees dan eens het boek “I Refuse to Choose” van Barbra Sher of bekijk het filmpje hieronder. Ik durf te wedden dat je je er automatisch beter door voelt. Al is het maar omdat je weet dat je niet de enige bent.

Jaloers

Lange tijd was ik jaloers op mensen die het heel goed wisten. Die al van jongs af aan wisten dat ze dierenarts wilden worden en alles op alles zetten om dat te worden. Die het hun hele leven bleven. Duurt ongeveer twee minuten, die jaloezie, daarna slaat het om in paniek en verveling en ‘brrr, ik moet er niet aan denken om m’n hele leven maar één ding te doen, hoe variërend het misschien van dag tot dag ook is.’

Nee, ik wil alles. En meer. Ik ben onderweg naar het omarmen van mijn vele interesses, naar het durven staan voor het feit dat ik ‘anders’ ben dan de meesten. Eens, vaak is dat nog wel een uitdaging, zeker voor een hele groep (oudere) mensen die het allemaal wel zo goed lijken te weten. Maar ik wil dit: ik wil al mijn interesses uitzoeken, alles wat mijn nieuwsgierigheid triggert volgen. Ik wil vrij zijn om dat te kunnen doen.

Ik ben Merel en ik ben een multipotentialite. Misschien zeg ik dat de volgende keer – zonder stamelen en met opgeheven hoofd – wel gewoon.

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over onze programma’s.