Wat wil “Ik weet het niet meer” jou vertellen?

De gedachte “Ik weet het even niet meer” komt niet zomaar opzetten. Je worstelt ergens mee en zit op een bepaalde manier vast. Dat kan bijvoorbeeld zijn door één van de volgende situaties:

  • Je voelt je niet happy in je relatie zoals die nu is. Je vraagt je af hoe je daar iets in kunt veranderen en wat je moet doen: ermee stoppen, vechten of blijven aanmodderen?
  • Je huidige baan slurpt alle energie uit je. Wat moet je doen? Van welke baan word je wél blij? Waar ligt je passie? Je bent er nog niet uit.
  • Je leven lijkt voor de buitenwereld perfect, maar van binnen knaagt er iets. Je mist wat. “Is dit het nu?” vraag je jezelf regelmatig af.
  • Er speelt iets in je privéleven wat veel energie en tijd opslokt. Te veel eigenlijk! Je weet niet meer wat je daarmee aanmoet.
  • Je blijft maar aanlopen tegen die ene belemmerende gedachteof dat vervelende patroon van vroeger. Hoe kom je ervan af? Je hebt geen idee. 

Kijk altijd verder dan alleen de woorden “Ik weet het niet meer”. Wat weet je precies niet meer? Waar loop je tegenaan? En de belangrijkste: wat voel je? Voel je veel onrust in je lijf? Is het spanning of stress? Voel je boosheid of frustratie? Verdriet misschien? Waar zou dat over kunnen gaan? Neem echt de tijd om dat bij jezelf na te gaan. Dat is de basis om iets met het “Ik weet het niet meer”-gevoel te doen.

Deze 5 tips gaan je helpen om vervolgens iets met dat gevoel te doen. 

1. Herstel de balans met energiegevers

Vaak heeft de gedachte “Ik weet het even niet” ermee te maken dat je veel energievreters in je leven hebt. Je gaat bijvoorbeeld dagelijks met veel tegenzin naar je kantoorbaan. Je wordt gek van die ene vriendin of collega die maar blijft klagen over wat er allemaal wel niet mis is. Kan ze niet een keer iets positiefs vertellen? Of je bent alleen nog maar bezig met vervelende moetjes, waardoor er nauwelijks tijd overblijft voor leukere dingen. 

Herken je dat in jouw leven? Ga er dan voor zitten om op te schrijven wat jouw energiegevers zijn. Waar krijg je op bijna ieder moment energie van? Welke dingen geven je, zelfs na een rotdag, nog een blij gevoel? Wat zijn activiteiten waarbij jij de tijd vergeet? Wat heb je misschien al veel te lang niet meer gedaan? 

Het mag van alles zijn. Voor de één is het misschien weer eens op stap gaan. Voor een ander is het uitgebreid de tijd nemen om te koken, een boek lezen, je oude hobby weer oppakken… 

Blok de komende weken elke week minimaal 2-3 uur in je agenda voor die energiegevers. Dat helpt je om beter in je vel te zitten en ook om weer te ontdekken wat je wél leuk vindt in plaats van waar je juist van baalt.

2. Leg je leven langs je kernwaarden

Dat je leven nu niet is zoals je het graag zou zien, heeft er vaak mee te maken dat je je leven niet leidt volgens je kernwaarden. Je kernwaarden zijn de principes die voor jou in het leven het allerbelangrijkst zijn. Eigenlijk wil je dat alles wat je doet matcht met die kernwaarden. 

Voorbeelden van kernwaarden zijn:

  • vrijheid
  • respect
  • plezier
  • avontuur
  • gezelligheid
  • inspireren
  • waardering
  • creativiteit

Stel dat avontuur voor jou een belangrijke kernwaarde is. Als je erover nadenkt, mis je dat op dit moment op veel vlakken in je leven. Op het werk doe je elke dag hetzelfde. Reizen of dagjes weg boek je nauwelijks meer, omdat je denkt dat dat niet kan met jonge kinderen. En je relatie is ook in een sleur beland. Kortom: avontuur is nauwelijks nog in je leven te bekennen. Dan weet je: op dat vlak is er werk aan de winkel om weer beter in je vel te zitten.

Dus probeer te achterhalen wat jouw kernwaarden zijn. En wees eens eerlijk: aan welk van die kernwaarden schort het op dit moment? In welke opzichten mis je iets? Vervolgens kun je een plan maken om dáár meer van in je leven te brengen. 

3. Zet vandaag één stap richting wat je het liefst wilt

Je denkt misschien dat je het even allemaal niet meer weet. Maar ik durf te wedden dat je stiekem wel weet wat je het allerliefst zou willen. Nu je je kernwaarden helder hebt, wordt het waarschijnlijk nog makkelijker om je droom weer te herkennen. 

Als je het niet meer weet, komt dat vaak doordat je hoofd je met allerlei praktische bezwaren in de weg zit. Je droomt bijvoorbeeld al jarenlang van een bijzondere reis, van je eigen bedrijf of van leren paardrijden. Maar ja, je hoofd vindt daar wat van en strooit daarna met allerlei belemmerende gedachten. Voor je het weet staat je droom jarenlang in de ijskast te verpieteren. 

Maar wat nu als je vandaag al één stap zet waarmee je jouw droom dichterbij haalt? Elke dag kun je wel iets doen om aan je droom te werken. En met al die kleine stapjes bij elkaar, komt de verwezenlijking van je droom sneller dichterbij dan je denkt. 

Een paar voorbeelden van stappen die je vandaag al kunt zetten:

  • Wil je een reis maken? Verdiep je vandaag in de bestemmingen of zoek uit wat de opties zijn om met kinderen te reizen. 
  • Wil je een eigen bedrijf starten? Plan een afspraak met iemand die al ondernemer is en vraag of hij of zij je meer kan vertellen. 
  • Wil je afkomen van die ene overtuiging die je al jarenlang in de weg zit? Ga op zoek naar een coach en plan een afspraak. 
  • Zit je niet lekker in je relatie of een vriendschap? Ga er vandaag een gesprek over aan met je partner of met die vriend(in). Of schrijf als eerste stap op waar je mee worstelt.
  • Past je huidige baan niet meer bij wat je leuk vindt? Kijk rond op vacaturesites en ga na wat je wél aanspreekt.
  • Droom je van een eigen boek of blog? Schrijf vandaag je eerste paragraaf of artikel. 

Door vandaag al de eerste stap te zetten, ben je over de hoge drempel heen en kun je daarna stapjes blijven zetten. Bovendien motiveert het je om iets positiefs te halen uit de “Ik weet het niet meer”-periode. Je gebruikt deze tijd juist om te onderzoeken wat je dan wél wilt.

Ho, wacht even met verder lezen...

Ben jij iemand die snel een oordeel klaar heeft staan?

Een oordeel over jezelf of over een ander? Dan hebben we een cadeautje voor je. In dit werkboekje met vragen en oefeningen ga je je bewust worden van je oordelen en oefen je met compassie, vriendelijkheid en begrip, zowel naar anderen als naar jezelf. Het doel? Vrede sluiten met de realiteit. 

4. Stel jezelf belangrijke vragen

Als je denkt “Ik weet het niet meer”, is je eerste gedachte misschien om iedereen om je heen om advies te vragen. Wat zou je beste vriendin in deze situatie doen? Hoe zou je partner het aanpakken? Maar al die verschillende adviezen drijven je weg van wat jij nu écht wilt. Laat je niet te veel leiden door wat andere mensen denken dat goed is. Luister naar wat jij allang voelt dat je nodig hebt. 

Breng daarvoor juist tijd alleen door. Al is het maar elke avond voor het slapengaan een kwartier om te reflecteren. Stel jezelf daarbij (niet één keer, maar regelmatig) deze vragen:

  • Hoe voel ik me op dit moment? 
  • Wat zijn dingen die me nu bezighouden? 
  • Waar krijg ik op dit moment energie van? 
  • Heb ik voldoende tijd voor mezelf? 
  • Waar heb ik op dit moment meer behoefte aan (qua gezondheid, relaties, werk en financiële situatie)?
  • Hoe kan ik vandaag of morgen al iets doen om daar werk van te maken? 

5. Ervaar vrijheid 

Ben jij klaar met het uitstellen van je dromen, het eeuwige zoeken naar wat je wel wilt of met de kritische stemmetjes die je tegenhouden om daarvoor te gaan? Wil je gaan voor een leven waarin je je vrij voelt, met meer rust? Gun jezelf dan een doorbraak die jouw leven verandert en neem een kijkje bij onze impactvolle webinars en programma’s.