“Daar verdien ik toch geen geld mee?!”

Twaalf jaar geleden kwam Inge op het idee om een boek over inspiratie te schrijven. Dat idee ontstond toen ze zelf de inspiratie maar niet kon vinden tijdens het schrijven van kinderverhalen. “Schrijven is het liefste wat ik doe, maar ik liep compleet vast. In één A4’tje ging heel veel stoeiwerk zitten. Zo ontstond het idee om aan anderen te vragen hoe zij het aanpakken als ze inspiratie nodig hebben voor hun werk. Ik interviewde er 8 mensen over die mij inspireren en aan de top staan van hun vak. Hun ervaringen voegde ik samen met mijn persoonlijke verhaal. Voordat ik het wist, had ik een eerste versie van het boek liggen.

Maar na de interviews en een correctieronde belandde Inges manuscript op de plank. Daar bleef het jarenlang liggen. Tijdens de Doorbraakdagen, een event dat 365 destijds organiseerde, pakte Inge de chatbox om daarover te vertellen. “Ik vertelde dat ik een boek schrijf en heel graag het theater in wil, maar ook een rem voel. Mijn belangrijkste belemmerende overtuigingen waren ‘Ik verdien er geen geld mee’ en ‘Ik ben niet goed genoeg’. David en ik gingen erover in gesprek toen ik de chatbox in mijn handen had. Eén van de dingen die hij zei was een enorme eye-opener. Hij zei ‘Daar verdien je NOG geen geld mee’. Ook vroeg hij: ‘Mag er van je gehouden worden?’ Die vraag was een schot in de roos, omdat het me op een andere manier liet kijken.” Daarna nam Inge zich voor om het boek voor de komende Miracle Roadmap af te hebben. En dat is gelukt! “Allemaal dankzij het zetje dat David me heeft gegeven.”

Positieve blik vooruit

Toen Inge aan Miracle Roadmap begon, had ze lang op de rem geleefd. Niet alleen haar boek stond op de rem, dat gold ook voor andere aspecten van haar leven. Inge begon aan Miracle Roadmap na een lastige periode. “Ik heb in het verleden veel psychotherapie gehad en heb een heftige tijd achter de rug. In therapie ging het vooral over oude dingen verwerken. Nu wilde ik met een positieve blik weer dingen gaan opbouwen. Miracle Roadmap voelde als een goed opstapje daarvoor. Ik vind het mooi dat het niet alleen gaat over waar je vandaan komt, maar vooral waar je naartoe wilt.

Inge vond het ook wel spannend, een live-dag met zó veel deelnemers. Dat had alles te maken met haar eerdere huwelijk. “Ik zat op dat moment al 3,5 jaar in een vechtscheiding. Ook de aanloop daarnaartoe was niet leuk; het huwelijk was al lange tijd niet goed. Mede daardoor vond ik het spannend om me met anderen te verbinden.” Eerder voelde het nog onwennig, die grote zaal en dan moeten dansen en plein public. Maar tijdens live-dag 2 verdween die spanning naar de achtergrond en stapte Inge 100% in.

Het podium is all yours

Oorspronkelijk begon Inge aan Miracle Roadmap om te ontdekken wat voor werk bij haar zou passen. Ze was volop aan het solliciteren naar een nieuwe baan. Hét perfecte beroep vond ze niet. Wel ontdekte ze dat ze heel veel leuk vind en die dingen ook kan combineren tot haar werk. Ze geeft nu les in creatieve vakken, werkt als fotograaf, regisseert groep-8-musicals, is conciërge op een muziekschool en heeft net haar eerste boek uitgebracht. Inge gaat er nu echt voor. “Ik ga dit voorjaar weer een theatershow maken. Het is fantastisch als het podium all yours is. Ik kijk er nu al naar uit.”

Inge zag het vaak als een paradox dat ze met dat wat ze het liefst doet (schrijven) geld moet verdienen om zichzelf te onderhouden. “Ik geloofde dat dat gelijkstaat aan moeten presteren, en ik was bang daardoor mijn vrijheid en inspiratie kwijt te raken om te kunnen schrijven. Nu zie ik in dat die twee elkaar helemaal niet hoeven uit te sluiten.”

Gevulde leegte

Wat Miracle Roadmap Inge vooral heeft gebracht? Daar hoeft ze niet lang over na te denken: meer rust. “De stress is weg en de leegte die ik voelde is meer gevuld. Ik kan beter op mijn eigen benen staan.” Die eerdere leegte kwam voort uit het gevoel alleen te staan. Inge werd op school jarenlang gepest. Vanuit die ervaring vond ze het soms lastig om te vertrouwen op anderen. “Vroeger was ik heel verlegen en niet zo weerbaar. Als je dan ook nog een beetje anders bent, helpt dat niet mee. Het mooie is dat mensen me tegenwoordig juist waarderen om wat mij anders maakt.”

Tegenwoordig voelt Inge zich minder alleen. Ook voelt ze zich geliefd. “De verbindingsoefeningen van Miracle Roadmap hielpen me daarbij en de familieopstellingen die we in de cirkel deden ook. Ik ging beseffen ‘Er mag van mij gehouden worden’. En ik besef nu dat ik nooit alleen ben. Ook als ik in mijn eentje in mijn atelier zit, weet ik dat er een wereld buiten op me wacht waarin ik welkom ben.”

Ruis naar rust

Wil je afscheid nemen van de ruis in je hoofd?

Meld je dan nu aan voor het gratis webinar ‘van Ruis naar Rust’ en ontdek de sleutel om veel meer innerlijke rust en vrede te voelen. We gaan het onder andere hebben over een aantal onmisbare stappen om je te bevrijden van belemmerende overtuigingen, twijfels en onzekerheid. Een gloednieuw webinar bomvol tips en inzichten, dit wil je niet missen!

Parallel met Miracle Roadmap

Inges boek gaat over inspiratie en heet ‘Komt er nog wat van’. Voor haar boek sprak ze met acht mensen die hun werk hebben gemaakt van inspirerende dingen maken. Denk aan Maarten van Rossem, cabaretier Dolf Jansen, illustrator Philip Hopman en Efteling-ontwerper Ton van de Ven. Pas bij haar tweede deelname aan Miracle Roadmap ging ze inzien hoeveel parallellen er zaten tussen het schrijfproces en Miracle Roadmap.

Ze legt uit: “In feite ben ik 12 jaar met mijn eigen Miracle Roadmap bezig geweest. Met vastlopen, loskomen, onzekerheden opzij zetten en weer doorgaan. Tekort-denken overwinnen, dromen werkelijkheid laten worden, keuzes maken, de strijd tegen eenzaamheid aangaan, tijd vrijmaken en uiteindelijk het antwoord vinden op die ene vraag: ‘Wat is inspiratie?’.” De conclusie van haar boek? “De vraag is niet alleen ‘Waar is de inspiratie?’, maar ook ‘Waar ben jij?’. Als je je afsluit voor inspiratie en voor het leven, ben je nergens. Als je je ervoor openstelt, ligt de wereld aan je voeten.”

Het pad vormt zich vanzelf

Bij Miracle Roadmap leerde Inge dat het pad zich vanzelf vormt als je maar een stap zet. “Dat ben ik gaan doen met mijn boek. Ik wist niet of het levensvatbaar was, maar ben gewoon mensen gaan benaderen met het idee te zien wat ervan komt. En nu is mijn boek ‘Komt er nog wat van’ uit. Ik heb het zelf uitgegeven, omdat ik het heft in eigen hand wilde nemen. Ik probeer nu zo te denken: ik weet niet waar ik aan begin en waar ik eindig, maar ik weet dat dit me veel brengt. Dat is het belangrijkste.”

Dat niet-weten heeft Inge sowieso meer omarmd. “Mijn vechtscheiding was een periode van grote onwetendheid. Het was onzeker of ik voldoende geld zou overhouden, een goede baan zou vinden en of in het huis kon blijven wonen. Eerst maakte ik me daar heel druk over. Nu denk ik: ‘Ik weet niet wat er komt, maar ik weet dat ik rechtovereind sta en de goede momenten nu kan vieren. Dat geeft kracht, in welke situatie dan ook.”