Zo ontdekten zij in de Deense Twin Study bijvoorbeeld dat hoe lang we leven voor 10 procent bepaald wordt door onze biologische limieten – onze genen dus. De overige 90% wordt bepaald door onze levenswijze. Dat biedt mogelijkheden!

Zo leef je lang en gezond

Een van de meest onderzochte gebieden ter wereld ligt in Okinawa, Japan. Op deze 161 kleine eilandjes ten zuiden van Tokyo leven mensen het langst zonder gezondheidsproblemen. Ook woont hier de oudste levende groep vrouwen. Wat is hun geheim?

Naast een aantal interessante ontdekkingen over bijvoorbeeld wat en hoe deze mensen eten en hoe ze (samen)leven – deze onderzoeker kan je er alles over vertellen – ontdekten ze ook een woordje in de Japanse taal die zou kunnen bijdragen aan een langer en gelukkiger leven.

Wat maakt jouw leven de moeite waard? 

Dit woordje, ikigai, betekent zo veel als ‘de reden waarom je ‘s ochtends je bed uitkomt.’ Het bestaat uit twee delen: iki – leven, levend – en kai – een effect, resultaat, waarde. Met andere woorden: wat maakt jouw leven de moeite waard?

Volgens de Japanners heeft iedereen een ‘ikigai’. Je ontdekt het nadat je lang en diep in jezelf op zoek gaat naar waarom je hier op aarde bent. Deze zoektocht is enorm belangrijk voor de Japanners, omdat ze geloven dat het ontdekken van je Ikigai voldoening en betekenis toevoegt aan je leven.

Nu denk je misschien: ‘dat is een lange, ingewikkelde zoektocht.’ Dat dacht ik in ieder geval wel, toen ik tijdens een programma van 365 Dagen Succesvol voor het eerst in aanraking kwam met de term Ikigai. Voor de meeste Japanners in Okinawa is hun Ikigai echter helemaal niet ingewikkeld.

Zij focussen bijvoorbeeld op het drie keer per week vis vangen om hun familie te voeren. Op het verzorgen van hun achter-achter-achterkleinkinderen. Of, zoals die karatemaster van 102, op het doorgeven van hun kennis. Het gaat dus niet per se om grote, wereldveranderende en meeslepende dingen.

Geluk zit in de kleine dingen

Volgens de onderzoekers gaat het om de kleine dingen die waarde toevoegen aan je leven. Ze zorgen ervoor dat je leven de moeite waard is. Hoe we ons gedragen wanneer we Ikigai voelen? We ondernemen dan niets omdat het moet, maar we maken natuurlijke en spontane keuzes. Het heeft niets te maken met je economische status of de manier waarop de samenleving er momenteel bij hangt: zelfs als je je nu uitzichtloos en depressief voelt, kun je Ikigai voelen. Zolang je maar een doel hebt, een reden om te zijn en te doen wat je doet.

Dus, wat is jouw Ikigai? Stel jezelf de vraag eens vroeg in de ochtend – als je onder de douche staat bijvoorbeeld. Waarom ben je vandaag je bed uitgekomen? Leuk als je het met ons wil delen onder dit bericht! 

Meer weten over de programma’s van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Dichtbij is hét gloednieuwe programma met hoogtepunten uit 10 jaar 365 Dagen Succesvol samengebracht in één krachtig programma. Het is gebaseerd op de succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Je ervaart stap voor stap hoe je jouw persoonlijke dromen en doelen bereikt. Gemiddeld gaven deelnemers van 365-programma’s hun leven een 5,5 aan het begin. Aan het eind gaven ze hun leven een 8,8 gemiddeld! Wil jij ook resultaat? Ga er dan voor en lees hier meer over 365 Dichtbij.