Lang leve de ervaren Japanners

Gelukkig zijn er Japanners. Gezien hun hoge leeftijd hebben Japanners veel ervaring met verjaardagen en dus valt er wat te leren. Zo ontdekte ik wabi-sabi, een oude zenboeddhistische filosofie die zorgt voor rust, eenvoud en ontspanning en de laatste tijd hip is bij ontwerpers en binnenhuisarchitecten. Wabi-sabi zegt: alles is vergankelijk. Perfectie bestaat daarom niet, want niets is ooit helemaal af. Alles is per definitie imperfect en juist dát maakt het mooi. De glimmende koperen dakbedekking op oude gebouwen verandert langzaam in een matte turquoise deken, maar zijn de gebouwen daardoor van mindere schoonheid? Alles wat je om je heen ziet, is tegelijkertijd iets aan het worden en aan het uiteenvallen. Het is zinloos te streven naar perfectie, want niets is voor de eeuwigheid.

De jaren zien als trofeeën

De eerste keer dat ik over deze filosofie hoorde, voelde ik me vooral opgelucht. Als perfectie niet bestaat, hoef ik er ook niet naar te streven. Als alles van nature verdwijnt, hoef ik ook nergens aan vast te houden. Sterker nog: als de schoonheid van materie met name zit in de verandering ervan, zou je zelfs kunnen zeggen dat ik knapper word naarmate ik ouder word. Wabi-sabiontwerpers gooien nog weleens een vaas kapot en plakken de scherven met gouden lijm aan elkaar, uit eerbied voor de barsten. Het leuke is dat mijn lichaam dat uit zichzelf doet; in mijn rimpels zit de diepgang, in mijn grijze haren de wijsheid, in mijn ogen de jeugd. De jaren als trofeeën.

Inmiddels zie ik wabi-sabi zelfs als één van de belangrijkste principes in mijn leven: ik ontdekte dat als je maar lang genoeg ergens naar kijkt, je de schoonheid ontdekt in alles. Tegenwoordig vind ik het een feestje om jarig te zijn. Ik ben bezig iets te worden en tegelijkertijd uiteen te vallen – maar dat deed ik dertig jaar geleden ook al en hopelijk over dertig jaar nog steeds. Genoeg reden voor taart dus. Dit jaar draai ik Leonard Cohen, de troubadour, die ooit zong: there’s a crack in everything, that’s where the light comes in. In alles zit een barst. Daar komt het licht naar binnen. Om dan te dansen als een oude man.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? In onze seminars helpen we je hoe je daar nú mee kunt starten. Al duizenden gingen je voor. Doe je mee? Check hier alles over het 365 Seminar.