Hoe ouder ik word, hoe meer ik voel dat er niet twee partijen in een relatie zijn, maar drie. Jijzelf, je partner, en – daar komt ‘ie – de relatie zelf. Die relatie is een soort levend organisme, een ‘tuin’ waar jullie samen voor zorgen. Niet de een meer dan de ander, niet de een de baas over de ander, maar allebei verantwoordelijk voor het onderhoud.

In plaats van elkaar te verwijten dat het gras doodgaat of dat er te veel onkruid staat, kun je samen naast elkaar staan en kijken: wat kunnen we doen om de tuin mooier te maken? Dat verandert de dynamiek. Het is niet jij tegen de ander, vol verwijt en verwachting, maar jullie samen, naast elkaar, met een tuin om voor te zorgen.

Klinkt simpel – en dat is het misschien ook wel. 

Alleen: hoe doe je dat dan? 

In ons programma Miracle Roadmap besteden we veel aandacht aan liefde en relaties. Dat is ook de reden dat er veel koppels besluiten samen deel te nemen, als een soort relatie-APK. Want waarom zou je beter voor je auto zorgen dan voor je liefdesleven? 

Laat me je drie eenvoudige tips geven om je relatie vanaf nu als een gezamenlijke tuin te zien, in plaats van als een slagveld, zodat er minder gedoe en meer liefde is.

  1. Vraag elke dag: hoe gaat het met onze tuin?

Het klinkt wat zweverig, maar het werkt echt. In plaats van te vragen “Hoe gaat het met jou?” of “Hoe gaat het met mij?”, vraag je “Hoe gaat het met ons?” Hoe doen wij het? Het klinkt als een klein verschil, maar het verandert de focus. In plaats van te kijken naar wat jij nodig hebt, of wat je partner niet goed doet, kijk je samen naar het geheel. Wat heeft onze relatie vandaag nodig? Misschien is het tijd om wat aandacht te geven aan een stuk dat is overwoekerd, of misschien bloeit het prima en kun je gewoon genieten.

  1. Blijf praten, ook als het onkruid woekert.

Geen enkele tuin is altijd perfect. Soms komt er onkruid, soms is er droogte. De fout die we vaak maken, is dat we dan stoppen met praten. Dat voelt veiliger, omdat je denkt dat stilte de boel zal sussen. We trekken ons terug, vullen onze agenda’s met werk en sport of luisteren alleen nog maar naar de kinderen. Voelt even veilig, maar eigenlijk zet je het probleem alleen maar op pauze. Het belangrijkste is dat je blijft praten, ook (of juist) als het lastig wordt. Niet als aanval, maar als gezamenlijke actie: “Hoe gaan we dit aanpakken? Wat kunnen we samen doen?” 

  1. Vergeet niet om samen te genieten van wat wél bloeit.

We zijn zo gefocust op wat er misgaat, dat we vergeten te zien wat er goed gaat. Kijk bewust naar de mooie bloemen in jullie tuin. Dat kan een goed gesprek zijn, een avond dat jullie samen lachen, of gewoon een stilte waarin je je allebei thuis voelt. Zet er een spotlicht op. Het herinnert je eraan dat er altijd meer is dan alleen het onkruid. 

Als je samen naar je relatie kijkt, als iets dat je samen onderhoudt, verdwijnt veel van het “jij tegen mij”. Het wordt “wij met onze klus”, en dat maakt het allemaal een stuk lichter. De tuin bloeit misschien niet altijd, maar zolang je er samen voor zorgt, komt het altijd goed.