Geen Elon Musk of Steve Jobs

Ik snap dat ook wel. Het is natuurlijk veel interessanter om een verhaal te horen over een soort geniale einzelgängerige visionair, zo iemand als Elon Musk of Steve Jobs, die zo anders is dan al die gewone mensen – en die vol van ideeën en met lomp charisma zijn team en zijn klanten een nieuwe wereld binnenleidt. Alleen, dat zijn wij niet.
Ze zat tegenover twee doodnormale jongens en ergens hoorde ik haar denken: dit is zonde van mijn tijd.

Ik geloof niet zo in het patriarchale beeld van een alleswetende ondernemer. In je eentje ben je nu eenmaal nergens. Ubuntu, noemen de mensen uit zuidelijk Afrika het, ofwel: ik ben, omdat wij zijn. Het centrale idee van ubuntu is dat je in eerste instantie onderdeel bent van een gemeenschap. Pas daarbinnen vind je je plek als individu. Dat is dus omgekeerd aan het huidige westerse idee van het vrije individu dat in z’n eentje leeft en kiest. Dat kán helemaal niet, zegt de Afrikaanse filosofie, want je bestaat nu eenmaal bij de gratie van de mensen om je heen. Je kunt pas vader zijn als je kinderen hebt. Om partner te zijn, heb je ook een partner nodig. Om collega te zijn net zo. Platter gezegd: je staat niet in de file, je bent de file. Je werkt niet bij een bedrijf, je bent het bedrijf.

Samen is de enige manier waarop we vrij kunnen zijn

Bisschop Desmond Tutu zegt: “Iemand met ubuntu staat open voor anderen, wijdt zich aan anderen, voelt zich niet bedreigd door het kunnen van anderen omdat hij genoeg zelfvertrouwen put uit de wetenschap dat hij onderdeel is van een groter geheel. Alleen samen kunnen we ooit menselijk zijn. Samen is de enige manier waarop we vrij kunnen zijn.”

De gedachte dat ik onderdeel ben van een groter geheel, helpt me. Dat geldt in mijn gezin, mijn familie en mijn vriendengroep, maar dat geldt net zo in de programma’s die David en ik maken. We zullen nooit vóór ons team gaan staan om te zeggen wat ze moeten doen, hooguit staan we achter ze om te vragen wat ze nodig hebben. Het heeft geen enkele zin om wel goed voor jezelf te zorgen, maar niet goed te zorgen voor het systeem waar je onderdeel van bent. Omgekeerd is slimmer: zorg heel goed voor de mensen om je heen – en het systeem zorgt voor jou.

Ik zag een glimlach bij de journalist. Had ze toch nog iets om op te schrijven.

Meer weten over de methodiek en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: samen maken wij van Nederland het gelukkigste land. Nederland kan hiermee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken, hebben ze 10 jaar geleden de krachtige 365-methodiek ontwikkeld waar inmiddels tienduizenden mensen mee aan de slag zijn gegaan.

365 Diamond is ons meest krachtige programma gebaseerd op onze succesvolle methodiek en is gericht op het ontdekken wie je écht bent, wat je wilt en hoe je keuzes maakt die bij je passen. Daarbij komen alle zaken die in je leven spelen voorbij. Van je (mentale) gezondheid, tot je (liefdes-)relaties, je werk en je financiële situatie. Bekijk hier al onze programma’s.