Ines werd geboren in Bosnië en vluchtte als kind naar Nederland. Opgroeien in een nieuw land, met een taal en cultuur die niet meteen vertrouwd voelde, zorgde ervoor dat Ines al vroeg besefte hoe onrecht werkt. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen. Niet iedereen wordt gezien.

Dat gevoel bleef. Ines zette zich in voor activisme, maar dacht lang: De politiek? Dat is niks voor mij. Te traag, te log, te veel compromissen. Ines vroeg zich af: Moet ik toekijken hoe anderen beslissingen nemen over de wereld waarin ik leef? Of kan ik het zelf proberen?

En dus ging Ines in 2023 de politiek in. Om te laten zien dat het ook anders kan.

Waarom de Partij voor de Dieren?

Soms heb je een moment dat alles verandert. Voor Ines was dat het moment waarop een eerste huisdier werd geadopteerd. Dieren waren nooit een groot thema geweest. Maar ineens was daar een kat met een eigen wil, een eigen karakter, een eigen manier van communiceren.

En toen kwam de vraag: Waarom gun ik dit dier een goed leven, maar accepteer ik het lijden van dieren in de industrie?

Dat besef liet niet meer los. Ines werd vegetariër, later veganist, en vond in de Partij voor de Dieren een plek waar politiek niet draaide om macht, maar om ethiek. “Wij begrijpen dat de mensheid niet verder komt als we niet anders leren omgaan met onze leefomgeving en met de meest kwetsbare wezens op aarde: de dieren,” vertelt Ines​.

Een wereld vol meningen

De Tweede Kamer is een plek vol meningen. Iedereen heeft een oordeel, iedereen weet het beter. Er is haast, er is druk, er is de constante roep om een reactie.

“De Tweede Kameromgeving is niet altijd even gezond voor jezelf als mens,” zegt Ines eerlijk. Het gevaar is dat je wordt meegesleurd. Dat je alleen nog maar bezig bent met reageren, in plaats van met creëren.

Innerlijke rust als bewuste keuze

Rust komt niet vanzelf. Zeker niet in een wereld waarin alles snel moet en de luidste stem vaak wint. Ines leerde dat je zelf de ruimte moet maken.

  • Niet overal op reageren. Niet elk debat aangaan, niet elke strijd voeren.
  • Pauzes nemen. Even van social media af. Even ademhalen voordat je reageert.
  • Terug naar je kern. Waarom doe je dit? Wat is écht belangrijk?

“Op social media kun je overspoeld raken door negativiteit. Mijn eerste reflex is soms om direct terug te slaan, maar als ik 10 seconden langer nadenk en een rondje ga wandelen, kom ik altijd beter uit het gesprek,” zegt Ines​.

Soms is de beste reactie geen reactie. Soms is rust de krachtigste keuze die je kunt maken.

Je bent niet wat anderen over je zeggen

Leven in de schijnwerpers betekent dat mensen altijd iets over je zullen vinden. Maar dat betekent niet dat je alles hoeft binnen te laten.

Ines’ verhaal laat zien dat innerlijke rust niet betekent dat je jezelf afsluit van de wereld, maar dat je mag kiezen welke energie je binnenlaat. Wil je horen hoe Ines dat doet? Luister dan naar de podcast.

Podcast

Waarom ben je zoals je bent?

Waar komt please gedrag vandaan, kan je een relatie beginnen met iemand waar je niet verliefd op bent? Hoe volg je meer je intuïtie en hoe leer je grenzen aangeven? Deze en veel meer vragen van luisteraars bespreken we wekelijks in onze podcast! Luister jij al?