Inspiratieloos? Nee, iets anders zit je in de weg!

Misschien herken je de belemmerende gedachten op het moment dat je inspiratie op lijkt. “Waarom kan ik nu niets bedenken?” of “Ik kan ook nooit met originele ideeën komen” of zelfs “Ik zit vast”. Weet dan dat je altijd creativiteit in je hebt. Niet zo’n beetje ook. Meer dan genoeg om tot goede ideeën en frisse inspiratie te komen.

Picasso zei er ooit iets moois over:

“Every child is an artist. The problem is how to remain an artist, when we grow up.”

Kinderen zijn vaak razend creatief. Ze fantaseren hele verhalen bij elkaar en kunnen tot nogal verrassende probleemoplossingen komen. Maar als volwassenen verliezen we vaak een stukje van die creativiteit, onder andere door oordelen van buitenaf en verwachtingen die we onszelf opleggen. Gelukkig is je creativiteit niet definitief verdwenen. Je kunt het weer naar boven halen. 

Het paperclipexperiment

Dat we allemaal van nature creatievelingen zijn, blijkt uit een experiment van NASA. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie liet proefpersonen broeden op de vraag ‘Wat kun je met een paperclip?’. Hoe creatiever de oplossing was, hoe meer punten iemand kreeg.

Wat bleek? Bij volwassenen viel 1 op de 50 mensen in de categorie ‘genious’. Maar 2% van de volwassenen bedacht oplossingen waar niemand anders mee kwam. Maar het frappante is dat van de 5-jarigen 100% in de categorie ‘genious’ viel. Van de 10-jarigen behaalde 30% het ‘genious’-niveau en van de 15-jarigen was dat 12%. 

Kortom: je creativiteit neemt af naarmate je ouder wordt. Niet omdat je creatieve vermogens minder worden; wel omdat je meer gaat “Ja maar”-denken. Je gaat je bijvoorbeeld meer aantrekken van oordelen vanuit de omgeving, oordelen over jezelf en verwachtingen die anderen hebben. Daarmee verlies je een stukje vrijheid en daarmee creativiteit.

Het goede nieuws dat dit paperclipexperiment aantoont: we worden allemaal creatief geboren. De creativiteit en inspiratie zijn er al. Je moet alleen het “Ja maar”-denken van je afschudden om je creativiteit terug te winnen.

Hoe kun je je creativiteit stimuleren als je inspiratieloos bent?

Dát je je creativiteit weer kunt aanwakkeren, is goed nieuws. Maar hoe doe je dat als je op dit moment inspiratieloos uit het raam zit te staren? Dit zijn een paar creatieve manieren om je inspiratiegebrek te verhelpen.

1. Wees nieuwsgierig naar het onbekende

Stel je in het leven meer open voor dingen die je nog niet kent. Probeer niet te snel te oordelen. Schrijf dingen niet te snel af als “niets voor jou”, maar wees nieuwsgierig naar wat het is en of het iets voor jou kan zijn. Nieuwe perspectieven en dingen leren kennen, maakt je creatiever en geeft je inspiratie dus een boost.

Sta bijvoorbeeld open voor meningen die anders zijn dan de jouwe. Voor mensen op wie je normaal niet zo snel zou afstappen. Voor hobby’s, boeken of films waar je eerder niet zomaar naar zou grijpen. Ontdek wat het je brengt.

2. Ga regelmatig uit je comfortzone

Binnen je comfortzone is het veilig, maar is ook weinig nieuwe inspiratie te vinden. Alles wat binnen je comfortzone ligt, is bekend. Ontdek ook eens de wereld die buiten je veilige zone te verkennen valt. 

  • Doe dingen die je nog niet kunt. 
  • Leer iets waar je nog niets van weet.
  • Doe iets in je eentje wat je normaal samen doet.
  • Bezoek plekken waar je anders niet komt. 

Nog een voordeel van uit je comfortzone gaan: je geeft daarmee een signaal af aan je onderbewuste dat het goed is om nieuwe dingen te proberen, en dat dat meestal goed uitpakt. Dat helpt om in je creativiteit te blijven.

Je mindset verbeteren? Start eens hiermee:

Oordelen doen we allemaal. Meer dan we soms zouden willen. Misschien herken je de neiging om met een felle mening de wereld in te kijken. Je ziet je partner, je ouders, je collega’s, je kinderen, je vrienden, politici en artiesten en je denkt keer op keer: dat zou ik anders doen. Maar stel je eens voor wat een rust het zal geven in je leven als je niet constant oordeelt over alles en iedereen. Wil je hier mee gaan oefenen? Dan hebben we iets voor je gemaakt om je te helpen! 🎁

3. Stap uit je vertrouwde omgeving

Zit je al een uur achter je computer geplakt en komen de ideeën niet spontaan op? Of lukt het je tussen de vier kantoormuren niet om tot een oplossing voor een lastige kwestie te komen? Verruil dan je vertrouwde omgeving voor een andere plek. Nieuwe plekken helpen je aan nieuwe inspiratie. 

Afkomen van het inspiratieloos voor je uit staren kan al zo simpel zijn als een wandeling door het park maken, een koffietentje bezoeken of op een bank gaan zitten in de stad en daar turen naar de mensen die voorbijlopen. De dingen die je dan ziet of de gesprekken die je opvangt, verruimen je perspectief en brengen nieuwe ideeën.

4. Zeg vaker ‘ja’ tegen dingen

Hoe vaak krijg jij uitnodigingen voor dingen waarvan je ook maar een milliseconde denkt “Wat gaaf!”? Maar na die eerste enthousiaste reactie komen misschien al snel de “Ja maar”-gedachten opzetten:

  • Ja maar, dit is toch veel te duur?
  • Ja maar, hier heb je helemaal geen tijd voor.
  • Ja maar, dit is vast niets voor jou.
  • Ja maar, dit is niet het juiste moment.
  • Ja maar, we doen het nu eenmaal op een andere manier.

Een goede manier om je creativiteit te stimuleren, is door vaker nieuwe dingen te doen. En hoe kun je dat nu beter aanpakken, dan door vaker ‘ja’ te zeggen? Laat je eerste enthousiaste reactie niet altijd direct volgen door twijfel en praktische bezwaren. Probeer in oplossingen te denken en roep vaker ‘ja’.

Dat helpt je om 1) in meer nieuwe, inspirerende situaties te komen, en 2) om meer toe te geven aan je eerste geniale ingevingen. Want laten we wel wezen: die zijn vaak genoeg beter dan je denkt.

5. Slik vaker je “Ja maar…” in

De kans is groot dat er bij het turen naar je computerscherm of de boom voor het raam al een paar goede ideeën in je zijn opgekomen. Of dat je diep van binnen allang weet wat je zou willen. Vaak zijn de “Ja maar”-en vervolgens de boosdoener. Een goede manier om je inspiratie opnieuw aan te wakkeren, is niet oordelen over je ideeën.

Dus leer jezelf aan om jouw ingevingen – hoe out of the box ze ook zijn – niet meteen af te schrijven. Onderzoek of er iets in zit en denk niet meteen in praktische bezwaren. Gooi dus gedachten overboord die je inspiratieloos houden. Dat zijn gedachten als:

  • Ja maar, dat is niet te betalen.
  • Ja maar, dat is in mijn situatie niet haalbaar.
  • Ja maar, daar heb ik niet genoeg geld voor.
  • Ja maar, dat vindt mijn manager toch geen goed idee.
  • Ja maar, daar hebben we nu helemaal geen tijd voor.
  • Ja maar, ik heb een gezin, dus dat zit er voor mij niet in.
  • Ja maar, daarvoor ben ik nog te jong of juist te oud.

Popt er een “Ja maar…” in je hoofd op? Slik hem in en blijf bij je idee. Want stel dat alles mogelijk zou zijn, zou dit dan een potentieel goed plan zijn? Zijn er manieren waarop dit idee wél uitvoerbaar is? Grote kans van wel!

Denk vaker zoals een kind met een oneindige fantasie en zonder belemmeringen. Je bent nog net zo’n creatieve Picasso als toen je 5 was. Je moet alleen zorgen dat je kritische volwassen zelf niet de overhand neemt.