Is je date de ware? Een paar interessante vragen die je jezelf kunt stellen:

1. Hebben jullie wel matchende kernwaarden? Avontuur, flexibiliteit en vrijheid staan bij je potentiële partner hoog in het vaandel. Jij hecht aan veiligheid, stiptheid en rust. Dat zou wel eens kunnen gaan botsen. Zonder elkaar gelijk aan een kruisverhoor te onderwerpen, is het heel goed om het hier eens over te hebben. Wat is echt belangrijk voor jou, en voor hem of haar? Je kunt je hier al op voorbereiden door je eigen kernwaarden en -normen op een rijtje te zetten. 

2. Draai het om. Wat vind JIJ eigenlijk? Aandacht is zooo fijn! En een gestreeld ego vergeet al gauw om nauwkeurig te kijken of jij je date wel net zo leuk vindt als andersom. Je zult niet de eerste zijn die na jaren huwelijk wakker schrikt, om zich heen kijkt en denkt: hoe ben ik hier terecht gekomen? Grote kans dat je je liet meeslepen door het enthousiasme van de ander, en helemaal niet zelf hebt bedacht of je wel zo warmloopt voor hem of haar! Een mooie oefening in nee zeggen. Dit is trouwens ook best een goed idee wanneer je nog niet eens aan het daten bent. Als je merkt dat je eigenlijk bij elk persoon in je omgeving in de smaakt wil vallen, doe je er goed aan de rollen om te draaien. Vind ik JOU eigenlijk wel leuk? “Next!” roepen zal je goed doen!

3. Welke honger stil je? Ook als je al een tijdje droog staat en je versmacht van huidhonger kun je lust en verslindingsdrang per ongeluk aanzien voor liefde. De roze bril gaat op, en je ziet niet meer dat hij of zij net zoveel bindingscapaciteit heeft als een post-it op een kussensloop.

4. Zoals een relatie begint, zo zal-ie zich voortzetten. Da’s nogal een stelling, maar er zit veel waarheid in. Als er in het begin van een relatie of date-periode al warning signs op-poppen, neem die signalen dan echt serieus! Appt je date soms dagenlang niet terug? Alarm! Zit je date de Calimero uit te hangen (“zij zijn groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk”)? Volgende! Doet hij/zij onbeleefd tegen de ober? Wegwezen! Is je date alleen maar zelf aan het woord en is er eigenlijk geen interesse in jou? Ego-alert! Enne, deze lijkt misschien obvious, maar als je in het begin al onenigheid of zelfs ruzie krijgt… dat is een veeg teken. Mensen veranderen vaker NIET dan wel. Weet waar je voor kiest.

5. Neem jezelf eerst mee op date. Als je buitensporig snel en hevig verliefd wordt, kan dat een teken zijn van een ander, dieper gemis in je leven. Namelijk het gemis aan zelfliefde. Als je dat gat altijd maar laat gapen, zal je date-radar misschien niet optimaal kunnen functioneren. Geef jezelf alles wat je mist en hebt gemist, en je wordt een magneet die vanzelf wares aantrekt!

Garanties bestaan natuurlijk nooit. In the end zul je een relatie gewoon moeten aangaan om uit te vogelen of jullie echt een match zijn! Liever op je bek en daarvan leren, dan altijd maar wachten tot Mr. of Mrs. Right spontaan de hoek om komt zetten. Daarover meer in het recente blog van Sandra: ben je bang dat je te kritisch bent bij het kiezen van een partner?

Wat doe jij om te weten of je date de moeite waard is? Laat het ons weten in de comments!