Statement aan jezelf

Je begint meteen goed met dit statement aan jezelf te maken: “Ik laat achter in 2018 wat voor mij niet (meer) werkt”. De zin alleen al geeft mij gelijk extra lucht. Het is namelijk een ‘permission statement’ – het is jouw toestemming aan jezelf om te kappen met de dingen die te veel energie kosten, waar je geen plezier in hebt, waar je elke keer weer tegenaan zit te hikken of die niet bijdragen aan jouw grotere doel.
Zonder jouw eigen permission statement kom je niet in beweging en weet je dus nú al dat 2019 heel erg op 2018 gaat lijken. 

Less is more

Je wilt dus schrappen om ruimte te maken voor je nieuwe plannen en verlangens. Hoe meer ‘oud’ je schrapt, hoe meer ruimte er is voor nieuwe dingen. Groei en bloei worden altijd gefaciliteerd door op een goede manier te snoeien. Door te schrappen creëer je in feite jouw eigen groeiruimte. Misschien denk je nu: ik kan écht niets schrappen. Een begrijpelijke gedachte die veel mensen hebben. Daarom hebben we het ook massaal zo druk. Gelukkig is er een simpele manier waarmee het altijd lukt. 

Maak eens een lijst met alle tijdrovers, energieslurpers, ruis en onwelkome afleiding die je in een gemiddelde week op je bord hebt, op je werk en thuis. Taken die voor je gevoel oponthoud geven, die jou weghouden van de echt belangrijke dingen, waar je humeurig van wordt en die je liever gisteren dan vandaag kwijt zou zijn. 

Welke van deze taken en bezigheden kun je schrappen of op zijn minst begrenzen zonder dat je er nadeel van ondervindt? Denk aan de hele dag je mail open hebben. Of: ‘even’ een rondje Facebooken en opeens een (paar) uur verder zijn. Of misschien is er wel een collega, klant of vriendin die jouw kostbare tijd en energie  opzuigt (begrenzen!). En hoe zit het eigenlijk met al die dagelijkse of wekelijkse vergaderingen waar je standaard bij aanschuift zonder dat het eigenlijk veel waarde heeft. Of al die avonden die zich ‘vanzelf’ vullen met Netflix, terwijl je eigenlijk zo graag dat inspirerende boek wilt lezen of een fijn gesprek met je partner wilt hebben. Er is genoeg om op te noemen, maar kijk eens hoe dat bij jou zit.

Niet schrappen? Weggeven mag ook

Sommige taken kun je misschien echt niet schrappen. De was en de administratie moeten immers toch worden gedaan. En er moet nu eenmaal over dingen worden gesproken en vergaderd om doelen, voortgang en plannen onderling op elkaar af te stemmen. 

Klopt. Maar misschien niet per se door jou. Kijk eens welke van deze taken je kunt uitbesteden of delegeren. De was en andere huishoudelijke taken uitbesteden aan een schoonmaakhulp? Misschien kunnen je kinderen helpen met de was? En is je administratie uitbesteden aan een boekhouder? Heb je eraan gedacht om terugkerende taken die niet jouw core business zijn te delegeren aan de afdeling of collega wiens core business het wél is? Of als je ondernemer bent: welke taken kun je uitbesteden aan een freelancer die veel beter is in die taken dan jij? 

Gun je ontevreden klant een ander

Die klant op wie je leegloopt en die nooit tevreden is die gaat ook nooit tevreden wórden, hoe hard jij er ook voor werkt. Dat is dus een klant om afscheid van te nemen of over te dragen aan een collega of concurrent. Natuurlijk, die klant betaalt jouw omzet of salaris, maar hij kost jou je energie, voldoening en plezier in je werk, en ontneemt je kostbare tijd om te werken aan datgene waar jij wél jouw maximale waarde kunt leveren. Misschien juist liever voor iemand anders. Dan zal dus niet alleen jij maar ook die klant blij zijn als je hem verwijst naar je collega. Afscheid nemen is dan echt een win-win.

Wat is jouw verlangen voor 2019?

Terwijl je dit leest is jouw brein op de achtergrond waarschijnlijk de hele tijd bezig geweest met fijne uitstapjes naar ‘hoe zou het zijn als …?’ Op de puntjes staan de dingen waar jij naar verlangt.  Grote en kleine dromen voor 2019. Het helpt enorm als je die helder op je netvlies hebt, dat zijn immers de mooie waardevolle dingen waar jij voor wilt gaan komend jaar. Waar wil je tijd voor maken? Waar ga jij voldoening uit halen? Welk mooie doel wil je bereiken? Wat wil je in jouw agenda het allerbelangrijkst maken? Wat wil je neerzetten in 2019? Hoe wil jij je voelen als je ’s ochtends je bed uitstapt? Hoe wil jij je voelen als je op je werkplek binnenkomt? En als je weer thuiskomt? Wat is daar voor nodig? Hoe kun je dat organiseren? Welke kwaliteit of talent wil jij volop gaan inzetten? Hoe zou het zijn als …?

Hoe meer je jezelf hiermee verbindt, hoe sterker de drive die je ervoor voelt. En dat geeft je onmiddellijk richting en focus.