Wat is jaloezie precies?
Jaloezie is bezorgdheid die door een combinatie van fantasie, angst en woede explodeert. Als we ons ergens zorgen over maken, focussen we alleen op negatieve kanten. Jaloezie doet hetzelfde maar maakt het ook nog eens persoonlijk. Het trekt elke actie van je partner uit z’n verband en je scumbag brain vult de rest in. Een normaal ding zoals gapen wordt een teken dat je partner je saai vindt. Een nieuw kapsel of kledingstuk is een lokmiddel voor het andere geslacht en naar iemand lachen is een uitnodiging voor seks. Je weet het zeker: je partner vindt iemand anders aantrekkelijker en zal je verlaten.
Als je relatie doordrenkt is van jaloezie
Om de bedreiging van deze verlating te verkleinen kickt jaloezie in en neemt bezitterigheid de regie over. Jaloezie geeft je het ingebeelde recht om je partner te confronteren en zo bewijs voor ontrouw te verzamelen en het gebrek aan dit bewijs zal de jacht er op alleen maar intensiever maken. De manier waarop je je partner tegen bedreiging van anderen dénkt te kunnen beschermen is extreme controle: je gaat dingen verbieden, eist dat je partner direct naar huis komt en pluist elk sociaal contact tot op de bodem uit. Elke ontkenning is voer voor beschuldiging en intimidatie wordt een controlemiddel. Dreigen met jezelf of de ander iets aan te doen is de volgende stap. De laatste is daad bij het woord voegen.
Bindings- en verlatingsangst als oorzaak
Herken je jezelf of je partner in dit verhaal? Er is hoop! De basis van extreme jaloezie kan liggen in verlatingsangst, wat weer een link met bindingsangst heeft. Bij verlatingsangst viert de vrees dat een relatie zal eindigen hoogtij, terwijl er bij bindingsangst juist angst voor een langdurige, intensieve relatie is. Tegenpolen zou je zeggen maar het is gebleken dat mensen met verlatingsangst eigenlijk bang zijn om zich te hechten en dat mensen met bindingsangst juist vaak bang zijn om verlaten te worden. Wat beiden angsten wel overeenkomstig hebben is ze groeien naarmate de relatie intiemer wordt en vaak tot het einde van de relatie zullen leiden. Lees hier meer over het ontstaan van bindingsangst en wat je er mee kunt doen.
Hoe stop je een jaloerse aanval?
Extreme jaloezie is net als elk ander aangeleerd patroon, niet zomaar weggepoetst. Maar wat kan je doen als je een bui voelt opkomen?
- Is het waar? Als je jaloezie op voelt komen en overtuigingen over alle kwade plannen die je partner uitvreet je hoofd vullen, vraag jezelf dan twee dingen: Is het waar? En weet ik 100% zeker dat het waar is? Blijf deze vragen herhalen bij alles wat je fantaseert. Je moet namelijk niet alles geloven wat je denkt.
- Waar verlang je naar? De onderliggende oorzaak van jaloezie is verlatingsangst. Maar achter elke angst schuilt een diep verlangen. Zoek uit wat die angst en dat verlangen is. Dat geeft meer rust en zekerheid dan continu weten waar je partner mee bezig is.
- Zoek hulp. Als jouw extreme jaloezie een gezonde, gelijkwaardige relatie in de weg staat, is het raadzaam om met professionele hulp te onderzoeken waar die angst en dat verlangen vandaan komt.
Herken je jezelf of een ander in dit artikel? Deel je verhaal in de comments!