Jaloezie in de relatie testen

De onderzoekers Angela Neal en Edward Lemay lieten honderd man-vrouw stellen een week lang dagelijks vragen beantwoorden over hun gedrag naar hun partner toe, over hun eigen verlangens naar iemand anders en over de mate waarin ze dachten dat hun partner naar iemand anders verlangde.

Het onderzoek liet zien dat wanneer één van de partners zich tot iemand anders voelde aangetrokken dan hun partner, ze er vanuit gingen dat hun partner zich óók tot iemand anders voelde aangetrokken. Wantrouwen in de partner kwam voort uit de eigen verlangens van de deelnemer naar iemand anders en minder uit het daadwerkelijke gedrag van de partner.

Projectie van verlangens

Dit fenomeen wordt ook wel projectie genoemd: we projecteren onze eigen gevoelens op anderen. We denken dat anderen schuldig zijn, omdat we onszelf schuldig voelen. We denken dat anderen boos op ons zijn omdat we boos op onszelf zijn. Of we denken dat anderen verlangens hebben naar anderen, omdat we die verlangens zelf hebben.

Volgens de onderzoekers wordt de projectie in het geval van jaloezie veroorzaakt doordat we ons één voelen met onze partner. We zien onszelf als gelijken waardoor we automatisch denken dat onze partner hetzelfde wil als wat wij willen: iemand anders, bijvoorbeeld. Een mogelijke andere reden voor de projectie is dat we ons beter voelen over onze eigen verlangens, als we ervan uitgaan dat onze partners dezelfde verlangens heeft.

Jaloezie overwinnen

Onderzoek dus eerst eens je eigen verlangens voordat je je partner beschuldigt van een verlangen naar iemand anders. Kijk naar je boosheid en neem je gevoelens onder de loep, want de kans is groot dat jíj degene bent die verlangt naar een ander. Door eerst naar jezelf te kijken voordat je naar de ander kijkt, voorkom je bovendien vaak ruzie en wantrouwen. En in sommige relaties kan dat het verschil maken in het in stand houden van je relatie. Overigens kan dit ook de andere kant op werken. Kom je er zonder enige verdenking plotseling achter dat je partner is vreemdgegaan? Veroordeel jezelf dan niet voor je naïviteit, maar wees trots op jouw eigen trouw en onschuld. Trouw en onschuld die jij projecteerde op jouw partner.

Wat is jouw grootste eyeopener van dit artikel? We lezen je reactie graag terug in de comments!