Je leven omgooien hoeft niet in één keer

Zo’n 3,5 jaar geleden stond ik ook op het punt dat ik het wel had gezien met mijn leven zoals het was. Ik werd niet meer gelukkig van hele werkweken tussen vier grijze kantoormuren zitten. Ik miste vrijheid en struinde dagelijks vacaturesites af. 

In mijn zoektocht naar een beginnetje van mijn leven omgooien kwam ik bij een loopbaancoach. Zij opende mijn ogen: je leven omgooien hoeft niet altijd zo drastisch. 

Ja, er moet soms iets in je leven veranderen. Maar dat betekent niet dat je in één klap al je vastigheid moet loslaten. Je hoeft niet meteen je vaste contract te ontbinden, een relatie te verbreken of je huis te koop te zetten. Je kunt het kleiner aanpakken. Of in elk geval klein beginnen. 

In mijn geval betekende het dat ik een dag minder ging werken. Zo kon ik mijn bedrijf als tekstschrijver uitbouwen, zonder dat ik meteen alle vastigheid losliet. De eerste stap was gezet, en die voelde helemaal niet zo groots. Zo zette ik zes maanden lang stappen om uiteindelijk zonder koudwatervrees de laatste stap te zetten: “Hé baas, ik zeg mijn baan op!”.

Je leven veranderen vraagt om één eerste stap

Tuurlijk, als je geen enkele stap zet, dan verandert er ook niets. Als ik niet die ene dag minder was gaan werken, dan had ik nu nog fantaserend over “Wat als?” tussen die vier grijze muren gezeten. 

Je leven omgooien kun je prima doen in kleine stapjes. Als je maar wel een stap zet. Het liefst vandaag al. Er is altijd wel een mini-stap die jij nu al kunt zetten. 

  • Wil je meer reizen? Plan een gesprek met een digital nomad om het over je plannen te hebben, vraag een paar dagen vrij van je werk voor een mini-trip of bedenk een spaarplan om je reisbudget bij elkaar te krijgen.
  • Wil je verhuizen? Pak de auto om rond te rijden op de plek waar je jezelf wel ziet wonen. Of plan een afspraak bij een makelaar die in die buurt bekend is. 
 • Wil je je relatie verbeteren? Meld je aan voor onze gratis masterclass ‘De ultieme boost voor je relatie’ of ga met je partner in gesprek over wat je anders zou willen. 
 • Droom je van een eigen bedrijf? Stuur een bericht naar iemand die doet wat jij graag zou doen en vraag of jullie kunnen sparren. 

Elke grote verandering begint met één kleine stap. 

Je leven omgooien vraagt om een keuze

Met alleen die ene stap ben je er nog niet. Je kunt wel leuk ideeën opdoen voor een digital nomad-bestaan of een verhuizing, maar daarmee is je leven nog niet veranderd. 

Niet voor niets sneuvelen goede voornemens soms al in januari. Het is anders als je tegen jezelf zegt “Ik wil volgend jaar meer sporten” dan als je zegt “Ik heb besloten om elke week twee keer naar de sportschool te gaan” en de sportschool afspraken in je agenda zet. Als je besluit om iets te doen, is de kans van slagen groter. 

Je leven veranderen betekent dat je ergens voor de volle 100% achter moet staan. Daarvoor is het belangrijk dat je keuzes maakt met je volle bewustzijn. Sta stil bij alles wat je keuze teweegbrengt. Wat brengt het je? Welke voor- en nadelen kleven eraan? Wat is het ergste wat er kan gebeuren?

Als jij elke kant van je keuze helder hebt, zal je je ook minder snel door een tegenslag uit het veld laten slaan. Die had je ingecalculeerd.

“Ja maar, ik weet niet wat ik wil!”

Allemaal leuk en aardig, maar soms heb je geen idee hoe jouw ideale leven eruitziet. Je weet wel dat je je leven wilt omgooien. Het moet anders, en niet zo’n beetje ook. Maar hoe? 

We weten vaak wat we niet willen. Je wilt niet meer steeds uitgeput terugkomen van werk. Je wilt stoppen met energie steken in vriendschappen die je niets opleveren. Maar wat wil je dan wél? Die vraag is ingewikkelder. 

Dat heeft vaak te maken met angst. Angst om keuzes te maken (want elke keuze is beperkend). Angst om te falen. Of angst om teleurgesteld te raken. 

In dat geval is het belangrijk om naar binnen te keren. Wat zijn jouw diepste verlangens? Als alles zou kunnen, hoe zou jouw droomleven er dan uitzien? Als je niet denkt in beperkingen maar in overvloed, zal je merken dat je heel goed weet wat je wilt. 

 

vrij van oordelen

Ben jij iemand die snel een oordeel klaar heeft staan?

Een oordeel over jezelf of over een ander? Dan hebben wen een cadeautje voor je. In dit werkboekje met vragen en oefeningen ga je je bewust worden van je oordelen en oefen je met compassie, vriendelijkheid en begrip, zowel naar anderen als naar jezelf. Het doel? Vrede sluiten met de realiteit. 

Maak vandaag een keuze

En zodra je eruit bent dat je je leven wilt veranderen en weet wat stap 1 is, zet die dan ook. Als je te lang wikt en weegt, komt je hoofd met allerlei doemscenario’s op de proppen. 

Er is altijd wel een reden om nog niet vandaag je leven om te gooien:

 • Iets anders vraagt nu veel aandacht. 
 • Je kinderen zijn nu nog zo klein. 
 • Het is financieel niet handig om het nu te doen. 
 • Je partner, werkgever of iemand anders heeft het lastig.
 • Je agenda zit propvol.
 • Mogelijk komt er een financiële crisis aan. Wat dan?

Zo zijn er meer redenen om de eerste stap van vandaag te verschuiven naar morgen, naar volgende week, naar over een paar maanden. Voor je het weet is er over drie jaar nog niets van terechtgekomen. 

Realiseer je daarom dat jij elke dag je leven kunt veranderen. Dat is niet alleen mogelijk voor Ik vertrek-deelnemers of voor je single vriendin. Ook jij kunt elke dag besluiten om het anders te doen. 

Als je dat spannend vindt, maak het dan niet te groot. Begin met één stap die zo klein is dat je hem vandaag kunt zetten. Zet morgen een tweede stap en overmorgen een derde. En maak daarbij de bewuste keuze om het stap voor stap écht anders te doen. 

Volg het gratis webinar ‘Next Level Living’

Verlang jij naar een ander leven, maar is er steeds iets wat je tegenhoudt? Mogen wij je dan een duwtje in de rug geven? Volg ons gratis webinar ‘Next Level Living’. Na dit webinar heb jij 3 onmisbare pijlers voor jouw droomleven, 2 krachtige routes om daar te komen en 1 effectief besluit dat je leven voorgoed verandert. 

Meld je aan voor dit gratis webinar. Dan is jouw eerste stap richting je leven omgooien vandaag al gezet.