Je passie in de schaduw

Wij noemen het ook wel “je passie in de schaduw zetten”. Je voelt zeker een vuurtje in je branden. Diep van binnen weet je dat je meer uit het leven kunt halen. Toch geef je dat voorzichtige vlammetje liever niet de kans om een enorm vuur te worden of om überhaupt zichtbaar te worden. Waarom? Omdat je het misschien maar spannend vindt om in je volle licht te leven. Volledig gaan staan voor wie je bent en wat jij wilt? Dat vind je best eng.

Jezelf klein houden, waarom?

Dat je jezelf klein houdt, kan bijvoorbeeld komen doordat je bang bent om afgewezen te worden of buiten de groep te vallen. Ook zien we vaak dat familiesystemen een rol spelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een patroon overneemt van één van je ouders. Ook diegene houdt zich liever op de achtergrond, leeft niet te uitbundig en heeft last van pleasen. Dat is het voorbeeld dat jij onbewust volgt.

Wat we ook regelmatig merken, is dat mensen die hun passie in de schaduw zetten daarmee onbewust iemand willen beschermen. Vaak is dat iemand boven hen in de autoriteitslijn (een vader, moeder, opa, oma, etc.) die ze niet willen outshinen. Door niet méér in je licht te gaan staan dan die persoon, probeer je diegene onbewust te beschermen. 

Dat zorgt er alleen wel voor dat jij je leven niet ten volle leeft, je dromen in de ijskast zet en jezelf niet volledig laat zien.

Voorbeelden van jezelf klein houden

Hoe het tot uiting komt als je jezelf klein wilt houden? Zo bijvoorbeeld:

  • Je hebt last van pleasegedrag. De behoeften van anderen gaan altijd voor op die van jou. Als een ander je vraagt om langs te komen terwijl jij liever thuis blijft, zeg je al snel “Ja!”. Dat de ander jou nodig heeft, vind je belangrijker dan jouw behoefte om tot rust te komen.
  • Je maakt jezelf letterlijk klein, door bijvoorbeeld voorovergebogen te staan, altijd achteraan in een zaal te gaan zitten of er in de supermarkt niets van te zeggen als mensen voordringen.
  • Je durft je niet uit te spreken. Als je het ergens niet mee eens bent tijdens een vergadering, houd je je mond. Je vindt het spannend om je mening te geven als die afwijkt van hoe anderen erover denken.
  • Je durft geen afwijkende keuzes te maken. Je vindt het lastig als je niet voldoet aan de verwachtingen van anderen. Wat zullen mensen daar wel niet van vinden?! 
  • Of je hoort regelmatig de stem van iemand anders in je hoofd. “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” of “Nee joh, dat is toch niets voor jou” of “Ja maar, jij bent zo verlegen. Dat kun je helemaal niet”. Die stemmetjes wakkeren het steeds aan om jezelf klein te houden.

Vind jij het lastig om te bedenken wat je wil in het leven?

Dan is dit echt iets voor jou.

Ons gloednieuwe webinar waarin je eindelijk helderheid krijgt over waarom je hier bent en wat je hier te doen hebt. Meld je snel even aan (=GRATIS) en ontdek alles over hoe je focus en richting vindt in je leven.

Oké, hoe zit dat dan met die passie in de schaduw?

Stel: jij bent opgegroeid met een depressieve moeder. Zij heeft het niet van een vreemde: ook je oma had depressieve klachten. Thuis had je vaak het idee dat jij het je moeder niet lastig mocht maken. En ook dat je vooral niet té positief moest zijn. Voor je moeder was de wereld namelijk matig mooi. Als mensen om haar heen ergens dolenthousiast over waren, reageerde zij gematigd. Zij zag direct beren op de weg die anderen niet zagen, of mompelde dat het ook weer niet zó fantastisch is. 

Ook bij belangrijke mijlpalen in jouw leven (zoals toen je je eerste baan kreeg of besloot naar een coach te gaan) reageerde je moeder niet zoals je had gehoopt. Was die baan wel echt wat voor je? En een coach, waarom zou je dat doen?

Deze situatie kan het lastig maken om zelf wél in het licht te gaan staan en je passie achterna te gaan. Je wilt je moeder beschermen door niet uit de band te springen. Dat deed zij immers ook niet. Uit bescherming voor je moeder blijf je in je veilige cocon. Je twijfelt toch over die nieuwe baan, gaat maar niet op wereldreis, en voelt je eenzaam in alles wat je aan persoonlijke ontwikkeling doet. Steeds hoor je je moeder in je achterhoofd fluisteren: “Nee joh, dat is nergens voor nodig!”. 

Hoe kom je af van jezelf klein houden?

Het is goed om te beseffen dat jezelf klein houden iets is wat je doet uit liefde. Je hoopt hiermee je familielid in bescherming te nemen. Ook al heb je het zelf misschien niet door. 

Wil je afkomen van deze patronen? Sta dan om te beginnen bij een paar dingen stil:

  • Wie neem je in bescherming door niet in je volle licht te gaan staan?
  • Waarom doe je dat?
  • Wat ben je bang te verliezen als je uit de schaduw stapt?
  • Wat zou jou helpen om toch die stap te zetten?
  • Wat levert het je op als je wel je volle licht leeft?

Stoppen met jezelf klein houden is niet zo gepiept wanneer gedachten als “Val maar niet te veel op” er bij jou al jaren in zitten. Hoe lukt het je dan toch? Dit zijn een paar dingen die je helpen:

  1. Vraag je af welke overtuigingen van jou zijn en welke van de ander. In welke belemmerende overtuigingen hoor je eigenlijk je vader, moeder, opa, oma of iemand anders terug? Kijk of je die overtuiging bij die persoon kunt laten. Diegene mag dit vinden, maar het betekent niet dat jij je ermee moet identificeren. Laat bij die persoon wat van hem of haar is.
  2. Leer complimenten te accepteren. Als je jezelf klein houdt, sta je vaak ook minder open voor complimenten. Je vat kritiek extra zwaar op en wuift complimenten juist snel weg. “Nee joh, dat stelt niets voor”, mompel je. Of je denkt dat de ander het zegt uit beleefdheid. Een mooie stap naar in je licht gaan staan, is complimenten wél accepteren. Zeg simpelweg “Dank je wel!” en laat het compliment tot je doordringen in plaats van het weg te wuiven. 
  3. Vind de bevestiging om te stralen in jezelf. Het kan zijn dat je onbewust steeds rekening houdt met de mogelijke afkeur van anderen bij keuzes die jij maakt. Je weegt steeds voor jezelf af of je moeder, vader, partner, etc. dit zou goedkeuren. Maar hoe zou het zijn als jij jezelf die goedkeuring kunt geven? Laat los dat iedereen achter jouw keuzes moet staan. Besef dat jij er zelf een keuze over mag maken.
  4. Durf kwetsbaar te zijn. Volledig jezelf zijn staat lijnrecht tegenover jezelf klein houden. Kijk of je stukjes die je eerder vaak verborgen hield toch aan de buitenwereld kunt tonen. Al is het maar aan één persoon die je goed kent. Lukt het je om een verhaal te delen dat je eerder voor jezelf hield? Om emoties te tonen die je eerder liever niet aan anderen liet zien? Of om dromen te delen die je tot nu toe altijd in je hoofd had gehouden? Zo kun je het muurtje om je heen steen voor steen afbreken.
  5. Ontdek wat jij écht wilt en wie je écht bent. Als je leeft in de schaduw, heb je vast stukken van jezelf verborgen gehouden of verlangens geparkeerd. Ga weer fantaseren over wat je het liefst zou willen als alles kan en niemand er iets van vindt. Hoe zou je leven als niemand een oordeel over je heeft? Welke kanten zouden dan meer tot uiting komen? En als je de ander niet meer hoeft te beschermen, wat zou er dan in jou loskomen? Als je weet waar jouw licht van gaat stralen, is het eerste begin gemaakt om daar stappen naartoe te zetten.

Wil jij uit de schaduw stappen en jezelf niet meer klein houden?

Ben jij er klaar mee om in je schaduw te leven en jouw vuurtje alleen diep weggestopt in jou te laten branden? Ga mee op reis met Miracle Roadmap. Bij dit programma (met live seminars, online sessies en je eigen cirkel van deelnemers uit jouw buurt) ga je 4 maanden lang aan de slag met jouw persoonlijke groei. Zo kom je stap voor stap dichter bij jezelf.

Miracle Roadmap zal voorgoed je manier van kijken, voelen, denken en vertrouwen veranderen. En daarmee ook hoe je over jezelf denkt en hoe je je leven inricht. Ben jij er klaar voor om te ontdekken wat het leven voor jou in petto heeft? Het is meer dan je denkt!

Ontdek of Miracle Roadmap op dit moment in jouw leven past. Of stuur ons een WhatsApp berichtje met je vraag!