Jezelf en je leven veranderen: hoe doe je dat?

Het blijkt zo te zijn dat als je op een ontspannen manier iets wilt veranderen in je leven, je slechts drie dingen nodig hebt. Het eerste is een goed rolmodel om van af te kijken. Dat kan een artiest, topsporter of ondernemer zijn, maar ook je grootvader of beste vriendin. Het mooie van een rolmodel is dat je niet alles zelf hoeft te bedenken: je kijkt gewoon naar hoe een ander iets doet en dat doe je op jouw manier na.
Je hoeft gelukkig niet elke fout zelf te maken.

Het tweede is een sociale omgeving die je steunt. De meeste mensen die iets willen veranderen in hun leven, ervaren het tegenovergestelde. Ze horen dingen als: ‘zou je dat nou wel doen? Is dat wel wat voor jou?’ Hoewel het vaak liefdevol is bedoeld, beschermt die omgeving je daarmee niet alleen tegen de kans dat iets mislukt, maar ook tegen de kans dat het lukt. Daarom heb je een omgeving nodig die gelooft in jouw dromen, zelfs als je dat zelf soms niet meer doet.

Waarom verandering best traag mag gaan

Het derde dat je nodig hebt is een ritme: als je elke dag een heel klein stapje zet, heb je nooit discipline nodig. Je kunt beter ergens een nieuwe gewoonte van maken dan steeds maar werken aan een nieuwe doorbraak of revolutie. Verandering mag best traag gaan – dan is het vaak duurzamer.

Jammer genoeg leren kinderen in de eerste jaren van hun leven die dingen niet. Ze hebben geen invloed op hun omgeving en hun ritme en slechts een hele beperkte keuze tussen rolmodellen. Als ze geluk hebben, hebben ze een ouder thuis of staat er een onderwijzer voor hun klas die precies dat doet, maar vaak lukt dit ook niet. Nergens leren kinderen om hun leven en zichzelf ontspannen te veranderen. En als je nergens leert om keuzes te maken die goed voor je zijn, is het dan vreemd dat je twintig jaar later terecht komt in een echtscheiding, depressie of burn-out? Gelukkig is er goed nieuws over die drie verander-dingen: als je er pas vandaag mee begint, werkt het ook.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van al onze events en programma’s die je daarbij kunnen helpen.