Jezelf veranderen kost tijd

De mythe zegt: 21 dagen. Vraag het een gemiddelde coach, zelfhulpgoeroe of psycholoog en je krijgt te horen dat het precies drie weken duurt om een ingesleten gewoonte te vervangen door een nieuwe. In de jaren ’50 van de twintigste eeuw ontdekte plastisch chirurg Dr. Maxwell Maltz dat zijn patiënten, die net een nieuwe neus hadden gekregen, zo’n 21 dagen nodig hadden om te wennen aan hun nieuwe lichaamsbeeld.

Hij besloot ook bij zichzelf een tijdje te polsen hoe snel hij nieuwe gewoontes aanleerde en kwam tot de verrassende conclusie dat ook bij hem 21 dagen nodig waren om alles anders te doen. Hij schreef zijn bevindingen op in zijn bestseller Psycho-Cybernetics en verkocht meer dan 30 miljoen exemplaren. Niet zo gek dus dat nog steeds op elke straathoek te horen is dat je in 21 dagen kunt veranderen.

Alleen: het klopt niet. In de jaren erna zijn er duizenden onderzoeken gedaan naar de tijd die mensen nodig hebben om te veranderen en vrijwel alle onderzoeken zeggen hetzelfde: het duurt veel langer. Twee maanden komt al dichter in de buurt en voor de hardnekkigste gewoontes is zelfs een jaar te kort. Dus relax. Mocht je je afvragen waarom je in oktober nog steeds de dingen doet die je in de zomervakantie écht had afgezworen – het is blijkbaar normaal.

Doe het vandaag precies zoals je wilt en kies er morgen opnieuw voor

Toch zit in al dat onderzoek en in al die cijfers ook een risico, waardoor je misschien wel veel trager verandert dan je zou willen. Want één ding is zeker: die statistiek gaat niet over jou. Aan jou is niks gevraagd. Voor je het weet ga je jezelf gedragen naar wat ‘normaal’ is en ‘gemiddeld’ en worstel je dus veel langer met slechte gewoontes dan je misschien wel zou willen.

Het is onzinnig om het jezelf kwalijk te nemen als je meer tijd nodig hebt, maar het is minstens net zo onzinnig om er een half jaar over te doen omdat ‘uit onderzoek blijkt dat dit normaal is’. Wat nou als je maar één dag nodig hebt om met al die gewoontes te stoppen. Namelijk: vandaag. Doe het vandaag precies zoals je wilt en kies er morgen opnieuw voor. Dan is het namelijk alweer vandaag. Want alle andere dagen bestaan niet.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de programma’s en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze vele programma’s ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en Miracle Roadmap.

Miracle Roadmap is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Vele deelnemers van Miracle Roadmap leven nu het leven dat ze willen leiden. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.