Huisdieren verminderen stress

Het gespin maakt katten knuffelen extra leuk maar het heeft ook echt voordelen voor je gezondheid. Het geluid werkt namelijk rustgevend en laat je ontspannen. Ook maakt je lichaam door de aanraking hormonen aan die je hartslag en je bloeddruk verlagen. Huisdieren verminderen dus letterlijk stress. Dat werkt natuurlijk niet alleen bij katten zo. Mensen met huisdieren blijken zelfs in rusttoestand een lagere hartslag te hebben en daardoor beter te presteren. Ook bleek uit onderzoek dat mensen met huisdieren minder vaak naar de dokter gaan. En betrap je jezelf op hele gesprekken met je vierpoter? Liefst nog in een soort kindertaal? Vooral blijven doen! Ook met je huisdier praten heeft positieve effecten op je gezondheid, net als naar huisdieren kijken.

Niet zo gek dus dat kattenplaatjes zo populair zijn op social media. Dus wil je even ontstressen? Kijk dan deze korte katten-meditatievideo van de Britse dierenbescherming Blue Cross. Dan voel je het effect meteen:

Dieren zijn de betere vrienden

Heb je weleens ruzie gehad met je huisdier? Nee, hè. Okay, als je hondje de boterham van je brood heeft gejat die je op het aanrecht liet staan. Dan ben jij boos en kijkt je hond diep schuldig naar je. Maar daar houdt het geruzie dan wel een beetje op. Onderzoek laat zien dat je door huisdieren ook sociale steun ervaart. Net als door vrienden en familie. Echter heb je met vrienden en familie ook weleens ruzie of onenigheid. En dat kan juist weer stress opleveren. Daar heb je bij dieren geen last van. Dieren zorgen ook voor meer sociale interactie, waardoor je minder eenzaam en geïsoleerd voelt.

Dieren worden steeds meer ingezet ter bevordering van de gezondheid van ouderen of zieken. Mensen die in het ziekenhuis liggen, ervaren bijvoorbeeld minder angst en pijn als ze tijdelijk een huisdier krijgen. Bij ouderen leiden dieren ertoe dat ze meer eten, daarvoor was een vissenkom naast de eettafel al voldoende. Uit een ander experiment bleek dat bewoners van een bejaardenhuis door de interactie met honden ook socialer met elkaar omgingen. Ook verminderde hun gevoel van eenzaamheid. Ouderen met een huisdier blijven ook langer mobiel en kunnen dagelijkse taken beter uitvoeren. Het schijnt dat voor een huisdier zorgen goed is voor hun welzijn omdat het een gevoel geeft van verantwoordelijkheid en doel in het leven.

En voor de ontwikkeling van kinderen zijn huisdieren sowieso een goed idee. Zeker als ze geen broers of zussen hebben. Ze worden er socialer van, leren meer over vriendschap en verantwoordelijkheid te dragen.

Emotionele leermeesters

Last but not least zijn dieren een mooie uitdaging voor emotionele groei. Hoe kun je beter onvoorwaardelijke liefde oefenen dan het moment waarop je kat net je wollen trui uit elkaar heeft geplukt? Of je lievelingsvaas van tafel heeft geveegd en deze in duizend stukken op de grond ligt? Dan haal je diep adem en besef je dat de spullen veel minder belangrijk zijn dan je hond of kat. Huisdieren leren je ook in het moment te leven. Als je kat op je toetsenbord springt en kopjes geeft, betekent NU aaien. Niet pas over tien minuten, ook al heb je er geen tijd voor. En ze leren je lief te hebben zonder waardeoordeel. Want of je nou vrolijk bent of chagrijnig, een goed of een slecht mens, je huisdier is altijd blij met je. Zo lang je zijn avondeten maar niet vergeet. Dat dan weer wel.

En? Ga je nu een kat aanschaffen of heb je er al een emotionele leermeester? Deel jouw ervaringen met ons hieronder in de comments!