Als het kerstdiner een selffulfilling prophecy wordt

Je hebt veel meer invloed op het verloop van het kerstdiner dan je misschien denkt! Als jij met lood in je schoenen aanschuift en de rest van de avond onderuitgezakt op je telefoon gaat zitten staren, is de kans dat je een ongezellige avond hebt honderd procent. En als je die bitse tante bot benadert, is de kans groot dat ze door jouw houding inderdaad kattig zal uithalen. Maak van kerst 2017 voor de verandering een feest om nooit te vergeten.

Vijf tips voor een liefdevolle kerst

  • Verlaag je verwachting, verhoog je intentie. Als je ervan uitgaat dat het kerstdiner een drama wordt, dan krijg je gelijk. Dit heet ‘voorkeur voor bevestiging’, of ook wel confirmation bias. Bij het minste bewijs van een rotavond denk je: “zie je wel!”, waarmee het daadwerkelijk een rotavond is geworden. Stel daarom je verwachtingen bij: ga ervan uit dat er dingen zullen gebeuren die je ergeren, maar laat je er niet door uit het veld slaan. Wees voorbereid en reageer volgens je positieve intenties.
  • Laat OMA thuis. Je grootmoeder hoort er natuurlijk gewoon bij; OMA staat hier voor oordelen, meningen en adviezen. Oordelen en meningen zijn sowieso gevaarlijk terrein, en een advies kan zomaar in het verkeerde keelgat schieten, hoe goed je het ook bedoelt. Het lijkt misschien moeilijk om helemaal geen meningen te laten horen, maar het is eenvoudiger dan je denkt. Het betekent in de meeste gevallen dat je simpelweg niets zegt. En mocht er naar je mening gevraagd worden, belicht dan meerdere kanten: “best een goed idee als oom Harold zijn eigen bedrijf begint, maar zijn baan houden heeft ook veel voordelen.”
kerstdiner-tafel-met-eten
  • Lees de ondertiteling. “Ontslag nemen? Zou je dat nou wel doen?”. ”En, wanneer word ik eindelijk eens oma?”. Tel tot tien en realiseer je tijdens het wit worden van je knokkels dat je familie het goed bedoelt. Lees onder elke irritante bemoeienis dezelfde ondertiteling: “ik hou van je en ik wil het beste voor je”. Eigenlijk is dat altijd de onderliggende boodschap, al rolt het er bijzonder onhandig uit.
  • Reageer om te begrijpen, niet om zelf begrepen te worden. Een andere manier om om te gaan met vervelende opmerkingen is om begrip voor de ander voorop te stellen. Echt luisteren bevordert empathie en zorgt ervoor dat je je niet alles persoonlijk aantrekt. Als je inziet dat je nichtje jouw wereldreis maar onzin vindt omdat ze zelf gewoon doodsbang is voor het onbekende, wordt het makkelijker om je irritatie los te laten. Misschien kom je zelfs te weten wat haar ooit zo bang heeft gemaakt. Stel je dus open en nieuwsgierig op, laat je eigen reactie even voor wat-ie is en vergroot zo de kans op een gesprek dat echt ergens over gaat.
  • Maak van kerst een kans. Ook al halen jullie soms het bloed onder elkaars nagels vandaan: het blijft toch je familie. Er valt veel voor te zeggen om de verhoudingen zo goed mogelijk te houden. Je kunt misschien niet met iedereen even goed overweg, maar zie kerst als een kans om de banden aan te halen. Trek je mooiste kleren aan, neem wat lekkers mee, geef complimenten en wees oprecht geïnteresseerd. Jij kunt dit jaar het verschil maken!