De beste keuze

Ik zal je gelijk maar uit de droom helpen. Zoiets als ‘de beste keuze’ bestaat niet.
Dus stop maar met wikken en wegen en het eeuwige getwijfel. Wat jij besluit om te doen is níet bepalend voor hoe gelukkig jij je voelt. Het is andersom: hoe jij je voelt, weerspiegelt hoe jij je keuze ervaart. Uh…..wat? Marianne Williamson, spiritueel leraar, legt het even uit:

Onze daden zijn altijd doortrokken van de energie waarmee we deze daden verrichten. Als we rusteloos zijn, is ons leven rusteloos. Als we vredig zijn, is ons leven vredig. Daarom wordt innerlijke vrede ons doel in iedere situatie. Onze innerlijke toestand bepaalt hoe we ons leven ervaren; onze ervaringen bepalen nooit onze innerlijke toestand.” 

Hoe jij je voelt, hoe gelukkig je bent, is niet afhankelijk van je keuze, maar van je innerlijke toestand. Maar hoe creëer jij die innerlijke vrede, zodat je echt gaat genieten van wat je ook kiest?

1. Stop met nadenken, ga doen

We zijn op zoek naar de keuze met de grootste ‘geluksfactor’. Het nadeel hiervan: je weet nooit hoe een keuze uitpakt totdat je het gaat doen. Misschien krijg je onderweg naar een festival een lekke band en bereik je het festival nooit. Misschien besluit je alleen thuis te blijven en krijg je opeens leuk bezoek. We hebben de illusie dat we weten hoe diverse opties zullen uitpakken, maar het lot of toeval voegt altijd gebeurtenissen toe die je niet van tevoren bedenkt.

2. Ga achter je keuze staan

Als je eenmaal hebt gekozen, ga er dan helemaal voor. Kies je ervoor om op de bank te liggen luieren, geef je daar dan helemaal aan over! Niets voelt rotter dan op de bank liggen en op de achtergrond blijven twijfelen of je toch niet met je vrienden naar het park had moeten gaan. Door twijfel ben je niet 100% aanwezig bij wat je doet. En dát creëert een gevoel van ontevredenheid.

3. Doe eens iets nieuws

De enige bron van kennis is ervaring,” zei Albert Einstein. Iets kiezen waarvan je niet weet of je het leuk zult vinden, is soms een grote stap. In plaats daarvan kiezen we dus snel voor het oude vertrouwde. Je weet echter pas hoe je iets vindt als je het hebt ervaren! En als de activiteit niet leuk was, voelt het in ieder geval goed dat je eens wat nieuws hebt geprobeerd.

4. Laat je verrassen

Op een dag waarop ik me wat alleen voelde werd ik gebeld door een kennis. Ze liet me weten dat ik die nacht in haar retraitecentrum mocht logeren, want er was maar een gast. Die rust vind ik normaal heerlijk, maar ik had op dat moment juist behoefte aan contact. De kans dat ik daar iemand zou spreken was klein. Ik besloot er toch op te vertrouwen dat dit niet voor niets op mijn pad kwam en nam de uitnodiging aan. Uiteindelijk had ik een hartstikke leuke avond met de enige bezoeker van het centrum, en de volgende dag zat ik met de eigenares in het zonnetje te ouwehoeren over van alles en nog wat. Het was een heerlijk weekend. Waarvan ik van tevoren niet had kunnen bedenken dat dit precies was wat mij blij zou maken.

5. Kies opnieuw

Ok, je gaat wel naar de verjaardag van een collega. Eenmaal daar vind je het helemaal niet leuk. Niets of niemand houd je tegen om dan opnieuw te kiezen. Besluit óf er het beste van te maken, neem desnoods een extra Gin Tonic, óf beloof jezelf dat je na een uurtje weer naar huis mag gaan. Alles is goed, als je maar kiest en achter je keuze gaat staan.
En als laatste:

6. Niet kiezen is ook een keuze

Mocht je nog steeds in twijfel blijven hangen zie dát dan als een keuze. Dat je kiest om te blijven twijfelen. Niet erg, ook al is het natuurlijk niet relaxt, maar daarmee neem je wel verantwoordelijkheid voor hoe je je voelt. En als je je even helemaal overgeeft aan je twijfel, verandert deze sneller dan als je ertegen blijft vechten.

Veel kiesplezier! Zijn er tips die jou geholpen hebben om sneller de beste keuze te maken? Of heb jij zelf nog andere tips, meld ze in de comments hieronder!