Cirkel van negativiteit
Wat we hierbij vergeten is dat we alleen maar met de buitenwereld bezig zijn en niet met onze innerlijke wereld. We kijken en luisteren niet naar wat we echt willen of nodig hebben. We maken continu keuzes, maar die keuzes zijn nooit voor de volle 100% gemaakt. Voor je het weet is er namelijk weer iets anders, wat nog beter schijnt te werken. We zijn dus zelden met ons volle verstand keuzes aan het maken. Het gevolg? Dat nooit iets werkt, en dat voedt onze cirkel van negativiteit. Het lukt ons toch niet. ‘Succes is niet aan mij besteed’, ‘ik word nooit écht gelukkig’ of ‘het zal me nooit lukken mijn dromen waar te maken’: het zijn allemaal gedachten die dan vervolgens op de loer liggen.
Keuzes maken met je volle verstand
Wat we vergeten te zien en te realiseren is dat we überhaupt geen keuze hebben gemaakt! Als het gaat om besluitvorming geven we – in sommige gevallen zelf makkelijk – een vinger, maar zeer zelden onze hele hand. We staan altijd op scherp om de rest van de wereld in de gaten te houden.
Het mag duidelijk zijn dat dit niet werkt.
Keuzes maken met je volle verstand is zo belangrijk. Niet met 99% maar met de volle 100%. Ik merk een enorm verschil in mijn leven nu ik keuzes maak waar ik met mijn volle verstand bij ben. Ik maak een bewuste keuze en ik realiseer me veel beter de gevolgen van die keuze.
Keuzestress
Dan Gilbert heeft een onderzoek gedaan naar keuzes maken. Er waren twee groepen studenten: groep 1 kreeg te horen dat ze een keuze moesten maken en terug mochten komen op hun besluit. Groep 2 kreeg te horen dat een keuze moesten maken en dat ze bij dat besluit moesten blijven. Veranderen was geen optie.
Groep 2, de mensen die niet mochten terugkomen op hun besluit, waren oprecht blij en gelukkig met de keuze die ze hadden gemaakt. Groep 1 daarentegen was alles behalve blij met hun keuze.
Wat blijkt, door de realisatie dat je niet terug mag komen op een besluit kijken mensen veel bewuster naar de keuzes die ze hebben. Groep 2 was er met de volle 100% bij, terwijl groep 1 dat niet was.
Durf te kiezen
Hoe je bewuster een keuze maakt? Er zijn drie vragen die je jezelf kunt stellen als je weer een keuze wilt maken. Wat brengt je besluit je? Wat zijn de voor- en nadelen? Doe ik dit echt voor mezelf of doe ik het omdat ik het overal lees en zie?
Op deze manier ben je je veel bewuster van het besluit dat je neemt, maar dat niet alleen; het wordt ook veel makkelijker om je aan je keuzes te houden. Ik geef bijvoorbeeld nu veel minder uit omdat ik er een bewuste keuze van heb gemaakt om geld te sparen. Ik zet het liever opzij dan dat ik het besteed aan een hoop kleine – nutteloze – dingen. Het is zo’n bevrijding om niet meer in discussie te gaan met mezelf over dit soort zaken. Dit is de keuze en daar houd ik mij aan!