Het geluk is er absoluut nog. Zoals toen ik mijn allereerste geld als zelfstandige gestort kreeg. Na eindeloos de app van de bank te hebben gecheckt, stond het daar: mijn eerste eigen verdiende geld. Drie dansjes door de kamer deed ik. Maar na deze vreugde komt altijd de stress opzetten. Echte first world problems, maar toch. Keiharde keuzestress is het. Want wat ga ik er, wijs en verstandig als ik ben, mee doen? Hup, op de spaarrekening voor later? Als het noodlot toeslaat is een spaarbuffer mooi meegenomen. Of spaar ik voor een verhuizing naar het platteland? Of nee, ik koop een nieuwe telefoon. Wel handig om er als freelancer eentje te hebben die het niet voortdurend laat afweten. Investeren in de business heet dat, hartstikke belangrijk. 

De grip volledig kwijt

Na nog een check van mijn geliefde bank-app stijgt het schaamrood naar m’n kaken. Het. Is. Weg. Natuurlijk, ik moest eten. En rekeningen betalen. Maar waar is de rest? Na een kort onderzoek wordt het me duidelijk: opgegaan aan neuzeldingen. Een woontijdschrift hier, lunch (die ook best thuis kon) daar, een nieuwe panty die thuis op de stapel ging – want oja, ik had er al vijf. Hier word ik dus helemáál niet gelukkig van! Rampscenario’s doemen op in mijn hoofd. Het moet anders. Voortaan ga ik zuiniger leven. En meer geld verdienen. Misschien is een vaste baan voor mij toch beter. Zal de zekerheid van een stabiel salaris aan het eind van de maand dit alles oplossen?

Heb jij een plan voor je geld?

Als ik eerlijk ben, denk ik van niet. Want mijn uitgeefgedrag is niet echt anders dan toen ik in loondienst was. Ook toen gaf ik het graag uit aan kleinigheden en als er toevallig wat over was, ging het op de spaarrekening. Zonder bestemming. Zonder plan. En laat ik dat nou juist nodig hebben: een plan. Een doel. Meer geld is namelijk geen doel. Het is een middel om iets moois te bereiken. ‘Zolang je geen bestemming hebt voor je geld, zal het je zakken uit blijven vliegen’, zeggen David en Arjan in deze video. Laat dat bij mij nou precies het geval zijn. ‘In plaats van streven naar meer geld, kun je beter streven naar betekenis’, aldus de mannen. Waar is je geld voor bedoeld? 

Mooie dingen doen 

Daarom heb ik eens op een rijtje gezet waar ik de afgelopen maanden mijn geld aan heb uitgegeven. En van welke uitgaven ik écht blij werd. Het was het weekendje weg met mijn liefsten. De nieuwe kleur op de muur in mijn woonkamer. Het spontane cadeautje dat ik laatst aan iemand gaf. Voortaan reserveer ik daar vóóraf dus geld voor. Om te besteden aan de dingen die me blij maken. Bewust uitgeven dus, en niet lukraak. Dan wordt uitgeven leuk. En belangrijker: dan geeft het voldoening. Daarnaast gaat een vast deel naar mijn spaarrekening mét bestemming. Want ooit gaat dat droomhuis er komen.

Heb jij ook weleens moeite met het op orde houden van je inkomsten en uitgaven? Of heb je juiste hele goede tips? Laat het ons weten in de comments!