Keuzes maken. Je kan nachten wakker liggen van een keuze of urenlang naar je beeldscherm staren, niet wetend wat je nou moet doen. Kai heeft een aantal tips voor je, hoe je gemakkelijker kunt kiezen.
Keuzes maken. Het kan een van de meest irritante dingen zijn in je leven als je er slecht in bent. Je kan nachten wakker liggen van een keuze of urenlang naar je beeldscherm staren, niet wetend wat je nou moet doen. Aan de andere kant kan keuzes maken ook een van de meest krachtige tools zijn waarmee jij jouw leven vorm kunt geven. Alleen heb je daarvoor wel te weten hoe je goede keuzes maakt. Daarom krijg je van mij 3 tips om te kiezen.
Een keuze maken op zich is niet zozeer moeilijk. Als jij niet kiest, dan is dat ook een keuze. Vaak gaat een mogelijkheid dan aan je voorbij en dat is zonde. Wat wel lastig is, is om keuzes te maken die goed voor je zijn. Dit is echt een vaardigheid die je te leren hebt. Dit leer je helaas niet op school of tijdens je studie, maar gelukkig wel in dit blog. Keuzes maken die goed zijn voor jezelf is misschien in het begin wat lastiger en kost je even een tijdsinvestering. Maar je zult zien dat je na verloop van tijd geen frustraties meer hebt over je keuzes en sneller de juiste keuzes kan maken. Het scheelt je dus een boel frustratie en een boel tijd.
Tip 1 – Begin bij het einde.
Als ik een keuze moet maken, dan voelt dat altijd een beetje alsof ik voor een kruispunt sta en moet beslissen welke kant ik op moet. Als je op een kruispunt staat, wat is dan de doorslaggevende factor die bepaalt welke weg je moet nemen? Je bestemming! Je bestemming bepaalt of je linksaf, rechtdoor, rechtsaf of misschien zelfs wel terug moet gaan. Helaas gebruiken we deze metafoor niet met andere keuzes. Bijvoorbeeld, een vriend van mij kon maar niet kiezen of hij nu terug ging naar zijn ex of dat hij toch zou gaan daten. Ik vroeg hem toen: wat zoek je in een partner? Dat wist hij niet. Als je niet weet wat je zoekt, dan is het lastig om het te vinden en wie weet heb je het al gevonden!
Mocht je dus ergens ongelofelijk over lopen piekeren en er echt niet uitkomen, bedenk dan eens waar je heen wilt en welke keuze daarbij past. Als jij niet weet waar je heen wilt, dan maak het niet uit wat je kiest en dan is alles oké.
Tip 2 – Maak jezelf verantwoordelijk.
Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor jouw keuzes. Dat klinkt misschien zwaar en moeilijk, maar het betekent eigenlijk alleen dat jij de touwtjes in handen hebt en dat jij in elke situatie mag beslissen wat je kiest. Je hebt geen controle over het leven, er zullen dingen gebeuren die je niet had verwacht en misschien niet had gewild. Toch kan je in elke situatie de verantwoordelijkheid nemen voor je keuzes. Dit is simpelweg een besluit dat je kan nemen. Als je jezelf niet verantwoordelijk maakt voor je keuzes, dan wordt er voor je gekozen en dan geef je eigenlijk je leven uit handen. Dan ben je eigenlijk slachtoffer van het leven. Je hebt vast wel iemand ontmoet die enorm de slachtofferrol aannam en ik durf te wedden dat deze persoon niet de leukste persoon is die je ooit hebt ontmoet. Dat wil je niet zijn. Neem daarom verantwoordelijkheid over je keuzes en kies dus altijd zelf. Dit is simpeler dan je misschien denkt en ik ga je erbij helpen:
In principe zijn er twee typen keuzes: je kunt iets accepteren of je kunt iets veranderen. Dit is dus de eerste keuze die je maakt. Kun je iets niet accepteren? Verander het dan. Kun je iets niet veranderen? Accepteer het dan. Ik snap dat het soms moeilijk lijkt en dat het niet gelijk opgelost is. Keuzes maken is een proces en elk proces moet begonnen worden. Dus maak het begin makkelijk voor jezelf door de keuze te maken tussen accepteren en veranderen.
Tip 3 – Kies wat bij je past.
Weet je niet wat je wilt en vind je het lastig om jezelf verantwoordelijk te maken voor je keuzes? Dan heb ik maar één tip voor je: kies wat bij je past. We maken vaak de fout om te denken dat er goede en foute keuzes zijn. Die zijn er wel, maar die zijn subjectief en dus niet objectief. Een keuze in zichzelf is niet goed of fout. Hij is goed of fout voor iemand. Probeer dus vooral na te gaan of een keuze goed is voor jou. Welke keuze voelt gewoonweg goed? Doe dat dan. Voelt het na een tijdje niet meer goed? Stop er dan mee. Er zijn maar weinig keuzes die zorgen voor een levensbedreigende situatie en daardoor kan je gewoonweg gaan experimenteren. Kom je er niet uit? Maak dan gewoonweg en keuze en er zal vanzelf uitkomen of de keuze bij je past. In de kunst noemen ze dit “palet maken”: andere dingen doen dan dat je normaal doet. Zo leer je jezelf beter kennen en sta je jezelf toe om keuzes uit te proberen. Zo kan je niets fout doen, maar alleen maar leren.