Afgestompte intuïtie
Kiki had een druk leven als lifestyle-journalist en influencer. Haar ambities waren groot. “Ik was altijd aan het werk en was bij elk netwerkfeest te vinden. Als ik nu terugkijk, was ik vooral bezig met overcompensatie. Mijn ondernemersdrift kwam niet alleen voort uit ambitie, maar ergens ook uit pijn. Ik zocht bevestiging van de buitenwereld dat ik goed genoeg ben. Hard werken en successen behalen, gaf me dat.”
Hoe mooi en succesvol haar leven ook leek, het knaagde ook. “Ik zat continu in de fanatieke gaan-modus. Als ik iets wilde, dan ging ik daar volledig voor. Dat klinkt positief, maar zorgde er ook voor dat mijn intuïtie afgestompt raakte en ik het contact met mijn gevoel kwijt was. Ik was de ego-berg aan het beklimmen. Dát ging top, maar echt gelukkig was ik niet.”
Achter gesloten deuren
Spijt heeft Kiki niet van die tijd. “Ik heb veel van de wereld gezien en er gingen veel deuren voor me open. Maar het was – achter gesloten deuren – ook een tijd van paniekaanvallen en burn-out raken. Voor de buitenwereld was niet zichtbaar dat ik niet lekker in mijn vel zat. Ik gaf er zelf ook niet aan toe en trok alsnog mijn hoge hakken aan om naar dat netwerkfeestje in Amsterdam te gaan. Hoe vaak ik wel niet overprikkeld thuis kwam en huildagen had. Die kant durfde ik niet te laten zien.”
Zachtere vrouw
Het kantelpunt kwam toen corona aanbrak en Kiki gedwongen tot stilstand kwam. Dat was voor haar het startschot om naar binnen te keren. “Ik ging onderzoeken wie ik in de kern ben en waar ik voor sta. Wat wilde ik niet meer? Wie was ik niet meer? Wat wilde ik loslaten? Het was een proces van jaren, waarin ik mezelf als een ui laag voor laag afpelde.”
Kiki’s belangrijkste besef was dat er een zachtere vrouw in haar schuilgaat dan ze op dat moment liet zien. Eerst wilde ze daar niets van weten. “Dan zei ik tegen vriendinnen ‘Ik ben veranderd in een zachtgekookt ei’. Ik zag het als een identiteitscrisis. Maar na een tijdje kwam het besef dat die lieve, zachte vrouw is wie ik eigenlijk ben. Ik vond het alleen spannend om eraan toe te geven. Zonder masker door het leven gaan, voelde naakt en kwetsbaar. Minder veilig ook.”
Van persoonlijke groei naar samen groeien
Toen Kiki aan Miracle Roadmap begon, had ze al veel aan zelfontwikkeling gedaan. Vooral op individualistische basis. Waar ze zich nog in wilde ontwikkelen, was kwetsbaar durven zijn in een groep. “Eén op één met een coach heb ik daar geen moeite mee. Maar je kwetsbaar opstellen in een groep is anders. Ik voelde dat ik dit wilde doen, maar vond het ook doodeng. Toen ik op de eerste dag binnenliep, vroeg ik me even af waar ik aan was begonnen. Zou ik wel een connectie voelen met de mensen hier? Het voelde zo groot en overweldigend.”
Kiki’s spanning verdween gedurende de eerste live-dag. “Ik voelde opeens hoe krachtig het is om dingen samen te doen. Jezelf ontwikkelen of helen is best eenzaam. Het voelt als puzzelen. Als je stukken van jezelf loslaat, wat blijft er dan over? Het is net als wanneer je je huis na lange tijd opruimt: voordat je alles een plek hebt gegeven, wordt het eerst een grotere chaos. Het gaf me vertrouwen om te zien dat ik niet de enige ben die aan de ‘grote schoonmaak’ is begonnen. Ook heb ik veel leuke connecties aan Miracle Roadmap overgehouden, waaronder mensen die ik anders nooit had ontmoet. Dit avontuur samen aangaan bleek heel waardevol.”
Miracles
Wat Kiki erg aansprak in Miracle Roadmap, was de combinatie van nuchterheid en diepgang. En hoe dit verweven zit in de online sessies met Arjan als in de live dagen met David. “Het was bijzonder dat we op een heel nuchtere en praktische manier aan de slag gingen met toch heel diepgaande thema’s. De miracles bijvoorbeeld, waar David het vaak over had. Soms komen dingen zonder dat je het verwacht op een mooie manier samen. Als je je ervoor durft open te stellen. Dat heb ik nu ook al meerdere keren gemerkt.”
Verder vond Kiki het bijzonder om de kracht van het collectief te ervaren. Bijvoorbeeld die keer dat alle mannen tegenover alle vrouwen stonden. Ze vertelt stralend: “De collectieve kracht die ik toen voelde, was een niet te beschrijven oergevoel. Iedereen – mannen en vrouwen – stond er zo krachtig én kwetsbaar. Toen naderhand een jongen me omhelsde omdat hij zag hoe hard ik erom huilde, raakte dat me diep. Op een positieve manier.”
Verhuizen naar Spanje
Tijdens Miracle Roadmap was Kiki met nóg een groot project bezig: emigreren naar Spanje. Een project dat ook gepaard ging met heel veel wonderen – de miracles waar David het over heeft. Een verhuizing naar het buitenland was namelijk geen plan dat Kiki al jarenlang had. “Of nou,” roept ze enthousiast, “eigenlijk zei ik als zesjarige al tegen mijn moeder: ‘Als ik later groot ben, wil ik een huis in de zon met een zwembad. Dan is de hele familie welkom om te zwemmen’.” Het was alsof ze toen al wist wat ze wilde. Maar pas jaren later diende het moment zich aan waarop dit voelde als hét plan om uit te voeren. “Ik geloof dat dingen soms in de sterren staan. Je begrijpt niet waarom iets zo is. Je voelt en weet gewoon: zo moest het zijn.”
Het bleek moeilijker om een huis in Spanje te vinden dan gedacht. Uit frustratie besloten Kiki en haar partner een huis te huren. Geen droomhuis, maar het was tenminste iets. In de nacht voor het tekenen van het huurcontract kreeg Kiki buikpijn. Ze voelde de behoefte om het universum, God of gewoonweg “iets” te vragen om een teken.
Stralend vertelt ze: “De volgende dag keek ik om 11.11 uur op mijn telefoon. Een appje! Het koophuis waar we maanden daarvoor verliefd op waren geworden, kon tóch van ons worden. Een kwartier later hadden we ons droomhuis gekocht. In Llíber, een prachtig pittoresk dorpje in het noorden van de Costa Blanca. Alles is zoals we het zo graag wilden: een stuk grond met een gigantisch terras in een prachtig natuurgebied. Je kijkt zo uit op de olijfbomen en bergen. Wat een wonder dat dit ons nieuwe thuis is!”
Op retreat met Kiek
Vanuit Spanje organiseert Kiki nu retreats voor vrouwen. Ook dat is ontstaan door een samenloop van miracles. Ze vertelt: “Ik werd uitgenodigd voor een retreat. De organisator vertelde me dat deze locatie beschikbaar zou komen voor nieuwe events. ‘Waarom ga jij dat niet hier doen?’, vroeg ze.” Kiki lacht als ze erover vertelt: “Ik had ooit, ver voordat we emigratieplannen hadden, tegen mijn vriend gezegd dat het me leuk leek om een retreat te organiseren in Spanje en dat hij dan een barbecue-business kon opzetten. En kijk ons nu! Ik geef mijn eigen retreats en mijn vriend heeft een barbecue-bedrijf. Het is alsof het universum je soms een voorzet geeft. Je moet alleen zelf de bal in het doel schieten.”
Met haar bedrijf ‘Op retreat met Kiek’ laat Kiki zien dat heling niet zwaar en heftig hoeft te zijn. Het mag ook een mooie, leuke zoektocht zijn. In Spanje brengt Kiki like-minded vrouwen samen op een zonnige locatie, zodat zij in alle rust kunnen reflecteren en voelen waar hun persoonlijke groei zit. “En dan in a fun way”, benadrukt Kiki. “Ik miste retreats die vooral concrete handvatten bieden. Er heerst vaak het beeld dat je bij een retreat alleen maar detox-sapjes drinkt, vervolgens de hele dag met elkaar knuffelt en dan een of andere Ayahuasca-ceremonie ingaat. Dat past niet bij mij. Veel mensen die, zoals ik, aan het spiritueel ontwaken zijn, willen meer verdieping of rust, maar zoeken ook nuchterheid. Die down-to-earth en toch diepgaande insteek vond ik in Miracle Roadmap en wil ik ook zelf met mijn retreats bieden.”
Kiki’s eerste retreats onder de Spaanse zon zijn al uitverkocht. Via haar website kun je nu tickets boeken voor haar zonnige retreats voor vrouwen.
Geen short way-ticket naar succes
Dat Kiki nu in Spanje retreats organiseert, past bij het belangrijkste dat Miracle Roadmap haar leerde. “Het gaat nooit alleen om jezelf. Ik leerde om in plaats van steeds vanuit ‘mij’ te denken meer naar ‘wij’ te kijken. Het collectief. Daar sluiten de retreats bij aan. Ik jaag niet meer, zoals ‘Kiek de journalist’ eerst deed, alleen mijn eígen droomleven na. Ik neem anderen mee en laat zien dat zij het ook kunnen. Je kunt – in de meeste gevallen – je situatie veranderen als je huidige realiteit je niet bevalt. Er is geen short way-ticket naar succes. Het leven geeft je een rollercoaster, waarbij je vaak iets anders krijgt dan je wilt. Maar juist daarin schuilt de kracht om dingen los te laten en verder te komen.”
Heb jij snel een oordeel klaar staan?
Dan hebben we een cadeautje voor je.
Misschien herken je de neiging om met een felle mening de wereld in te kijken. Wat zou er gebeuren in je leven als je stopt met oordelen? In dit werkboekje hebben we een aantal vragen en oefeningen voor je verzameld die je zullen helpen bij het bewust worden van je oordelen, zowel over anderen als over jezelf.