Waar gaat je geld naartoe?

Wat ik er lastig aan vond, is dat ik dat zakgeld graag wilde gebruiken om haar iets te leren over geld. Hoe werkt geld? Hoe kun je ontspannen omgaan met geld en er geen stress door krijgen? Ik heb dat zelf nooit op school geleerd en automatisch heeft het me dus veel gestruikel gekost voordat ik het een beetje snapte. Bovendien ben ik duidelijk niet de enige. Stress om geld. Geen financieel overzicht. Te weinig geld. De ‘financiële intelligentie’ van veel mensen is laag en dat betekent bijna altijd gedoe.

Toen bedacht ik me dat wij thuis een vrij nauwkeurig financieel systeem hebben en dat dit systeem misschien precies was wat ik nu ook mijn dochter kon leren. Het idee komt van de Amerikaanse geldspecialist T. Harv Eker, die zegt dat je je verdiensten moet ‘bestemmen’. Bepaal vooraf waar het heen gaat, in vaste percentages van je inkomen. Niet de hoogte van het bedrag is daarbij belangrijk, maar de gewoonte om dit gestructureerd te doen. Het kan met een duizend piek in de week, maar ook als je net als mijn dochter één enkele euro te besteden hebt.

Geld op voorhand verdelen

Verdeel je geld over zes potjes, zegt Eker. Omdat fysieke potjes met contant geld een beetje gedoe is in ons huishouden, doe ik het zelf met verschillende bankrekeningen. Het werkt zo: in het eerste potje gaat de helft van je inkomen en dat bestem je voor je vaste lasten. Minder dan de helft mag altijd, als het méér dan de helft is kun je onderzoeken of je lasten misschien te hoog zijn. Dan blijven er vijf potjes over en in elk van die potjes gaat tien procent van je inkomen. Het tweede potje is spaargeld, voor grote uitgaven in de toekomst. Het derde deel mag exclusief naar leuke dingen en dat bakje mag elke maand helemaal leeg! Het vierde potje gebruik je om van te leren: je betaalt er cursussen of opleiding van. De tien procent van het vijfde potje, besteed je aan investeringen. Ook het aflossen van je hypotheek kan hieruit. Het laatste potje tenslotte, is om weg te geven.

Wat ik zo fijn vind aan dit systeem, is dat het heel veel helderheid geeft. Ook als die percentages nu helemaal niet niet haalbaar zijn, zie je wel meteen waar je aan zou kunnen werken. Voor mijn dochter maakte ik het wat simpeler: één potje om te sparen, eentje om leuke dingen van te doen en de laatste om weg te geven. Zij bepaalt hoeveel geld ze in de potjes doet en opeens ontvangt ze niet alleen een euro per week, maar ook een lesje over geld.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!