De 5-urige werkdag: het nieuwe fulltime?

Onderzoek wijst uit dat de mens zich helemaal niet lang achter elkaar kan concentreren, en dat er op een kantoordag soms tot wel vijf uur verlummeld wordt bij de koffieautomaat, tijdens clandestiene WhatsApp-gesprekken en door alle privézaken die een werknemer ‘even snel tussendoor’ regelt. Er zijn bedrijven die hier al uitgebreid mee experimenten en werknemers liever vijf uur laten werk in plaats van acht. Ze schrappen de lunch, verbannen afleidingen en blijven hun werknemers gewoon hetzelfde fulltime salaris betalen. Wat blijkt? De productiviteit blijft hetzelfde of stijgt zelfs! Minder tijd zorgt ervoor dat je de tijd die je hebt wel efficiënter moet benutten. In Zweden zijn een aantal bedrijven die hier volop mee experimenteren, het onderstaande Volkskrant-filmpje vertelt hier meer over:

Gelukkige mensen zijn productiever

Daarnaast werken ontspannen mensen efficiënter dan werknemers die op privégebied steeds achter de feiten aan lopen. Eindelijk tijd voor de tandarts, het huishouden, slaap, lezen, leren, samen zijn, vertragen en lanterfanten. Je komt voldaan en uitgerust op je werk: klaar om er even vijf uur keihard tegenaan te gaan! Uit de experimenten in Zweden blijkt dat werknemers veel minder gestrest door het leven gaan.

Kortere werkdagen zijn haalbaar

Het is misschien nog lang niet voor iedereen mogelijk om vijf uur per dag te werken met behoud van huidig fulltime salaris, maar toch kun je het heft ook nu al in eigen hand nemen. Als ondernemer ben je zelf de baas, en kun je je uren meer in de hand houden. Een andere oplossing is minimaliseren. Heb je echt een fulltime inkomen nodig?

Wat vind je belangrijker: groot wonen en een nieuwe auto, of meer tijd voor je gezin? Nu de discussie over werk en inkomen hevig woedt komt het basisinkomen steeds meer in zicht en zoeken steeds meer mensen naar andere woonoplossingen. Tiny houses van €50.000 kunnen een game changer worden op de woningmarkt. De wereld is aan het veranderen, en over honderd jaar lachen we ons vast kapot om de ratrace waar we nu allemaal aan meedoen omdat dat nou eenmaal normaal is. Net zo normaal als de 16-urige werkdag in 1850…

Is een 5-urige werkdag de heilige graal voor iedereen? Natuurlijk niet. Misschien vind je het heerlijk om de hele dag met je werk bezig te zijn. Dan kun je je werk je passie noemen, gefeliciteerd! Zolang jij maar blij bent met het aantal uren dat jij werkt.

In het vervolg: hoe kom je in een ‘flow state’: een toestand van optimale concentratie en energie?

Hoeveel uur werken zou voor jou ideaal zijn, en wat heb je al gedaan om dat voor elkaar te krijgen? Deel het met ons in de comments!