Kritiek krijgen betekent verstoting uit de groep

Een nare opmerkingen trekken we ons zo aan omdat de oermens in ons dolgraag geaccepteerd wil worden, stelt Marisa Peer in deze TED-talk. Als jouw stam je namelijk niet accepteert word je verstoten uit de groep en ga je dood, want in je eentje kun je niet overleven op de toendra. Een afwijzing kan dus voelen alsof je laatste uurtje geslagen heeft! 

Haar advies luidt: zorg ervoor dat opmerkingen je niet raken. Hoe je dat doet lees je in de volgende vijf tips:

Omgaan met kritiek – 5 tips

1. “Dank je dat je me dit vertelt.” Zodra je je gaat verdedigen, ben je al geraakt. Dan deal je namelijk met de opmerking door middel van sarcasme of een tegenaanval. Terwijl het ook anders kan. Als je simpelweg zegt: “dank je dat je me dit vertelt”, haalt dat meteen de spanning uit de situatie. Je zegt hiermee eigenlijk: “dat is jouw mening”, zonder dat je die bot klinkende woorden daadwerkelijk hoeft te gebruiken. Je doet niet mee aan de koers die de ander had uitgezet en je bespaart jezelf de opwinding. Deze aanpak werkt vooral goed voor huis-tuin-en-keuken-ergernissen.

2. “Sorry, kun je dat nog eens herhalen?” Als iemand anders zoals een collega een vervelende opmerking maakt kun je de volgende tactiek proberen: doe alsof je het niet goed verstaan hebt. Dit geeft anderen de tijd om hun woorden te overdenken, wat ervoor zorgt dat ze de opmerking toch maar niet herhalen. Gebeurt dit wel, dan kun je de volgende vraag stellen:

3. “Probeer je me soms te kwetsen?” Het antwoord op deze vraag luidt meestal nee.”Ik vond alleen dat je dit moest weten” of “ik wil je alleen maar helpen”. Dit laat zien dat je gesprekspartner het meestal niet kwaad bedoelt, ook al komt het wat rot de strot uit. 

4. “Dat gaat je niet lukken, want ik laat me hierdoor niet raken.” Mocht iemand echt kwade bedoelingen hebben en toegeven je wel degelijk willen kwetsen, dan is dit het antwoord dat hun plannetje onmiddellijk dwarsboomt. Hiermee blijf je benadrukken wat belangrijk voor jou is.

5. “Wist je dat enorm kritische mensen het meest kritisch naar zichzelf zijn?” De laatste optie is om de ander te vertellen dat extreem kritische mensen zichzelf in een kwaad daglicht stellen als ze altijd maar kritiek op anderen hebben. Zulke mensen vinden zichzelf namelijk helemaal niet leuk, en richten hun onvrede op de buitenwereld. “Wanneer je zo tegen me doet, laat je mij en anderen zien dat jij je eigen grootste criticaster bent.” Zeg dit nooit op een sarcastische toon, want zulke kritische mensen willen zich beter voelen door jou omlaag te halen. Ze slagen alleen als jij je laat raken!

Bottom line: als jij een cadeautje niet aanneemt, van wie is het cadeau dan? Juist, nog altijd van de gever! Neem een rotopmerking niet aan door je er niet door te laten raken, en jij zult vrij zijn van een rotgevoel.

Hoe zorg jij dat rotopmerkingen je niet raken? Laat het ons weten in de comments!