Ik raakte in een gesprek met hem waarin hij vertelde dat hij zich meer bewust werd van de keuzes in zijn leven. Of – beter gezegd – het feit dat hij keuzes hád en daarmee zijn koers kon bepalen in plaats van maar een beetje te mokken over wat hém weer overkwam. Gedurende deze geleidelijke transformatie *voeg cliché vlinderreferentie toe* kostte de koffie met zeurkoekjes meer en meer energie.

Kritiek van je ouders: zo ga je ermee om

Als hij ter positieve tegenhang iets over zijn ontwikkeling vertelde, dat hij besloten had ergens mee te stoppen of te starten en dat goed voelde, keken zijn ouders hem soms glazig aan, knikte wat en begonnen vervolgens over totaal iets anders te praten. Tenzij het bleek dat zo’n beslissing of actie niet bracht wat hij gehoopt had, dán werd er met verve op ingesprongen van ‘dat dachten we wel’ en ‘zie je nou’, zodat de boemel naar Zeikstad a/d Zeur weer op tijd kon rijden.

Na een bezoekje waarin er wederom een told-you-so over iets triviaals plaatsvond, realiseerde Martijn zich dat de opvoedkundige rollen inmiddels waren omgedraaid. Waar zijn ouders zijn hele leven, of tenminste tot dat moment, alleswetend waren, de helden, de wijze vader en moeder die raad wisten, kwam hij tot de conclusie dat hij ze niet langer nodig had om advies over ‘het leven’ te geven maar dat ze juist iets van hém konden leren.

En ondanks zijn 44 jaar raakte het hem meer dan hij had verwacht: verdriet om het loslaten van zijn ouders, het besef dat hij verder zou in zijn ontwikkeling en hen achterliet. Blijdschap dat hij verder kón en wist dat het alleen maar leuker zou gaan worden. Martijn liet zich niet langer meeslepen in de routine van zijn ouders. Maar hoe doe je dat nou? Hoe ga je om met emotioneel vastgeroeste mensen in je directe omgeving?

3 tips om om te gaan met de mening van je ouders

  • Denk meer, voel minder. Hoe lastig het ook klinkt, laat emoties niet de overhand nemen. Ja, het is je familie/vriend(in) etc. en dat zal ook niet veranderen, maar zelfs het meeste close familielid kan een enorme energie-vampier zijn als je niet op jezelf let. Observeer en registreer: irriteert of raakt bepaald gedrag je? Laat het gaan en reageer er niet op want dat is waar de vampier z’n energie uit haalt. Ga naar je mentale happy-place en laat ze gewoon maar even lekker praten terwijl jij cocktails in je hangmat drinkt.
  • Laat je verwachting los. De teleurstelling uit contact met emotioneel onvolgroeide personen ligt in het verlangen naar goedkeuring of erkenning. We willen zó graag dat de ander ziet dat onze ontwikkeling een positieve is. Helaas werkt dat niet zo want de ander ziet alleen maar dat jij veranderd bent en vindt dat stom. Je rent namelijk niet meer mee met de kudde olifanten in de porseleinkast dus jouw goedbedoelde adviezen komen gewoon niet aan. Accepteer dit en weet dat je niemand kunt veranderen als ze dit zelf niet willen. Geef jezelf de vrijheid van geen bevestiging meer nodig hebben.
  • Ga verder! In het dagelijks leven zijn er ook mensen waar je wel of geen klik mee hebt, waarom zou dit niet met familie en vrienden kunnen die je al kent? Jouw ontwikkeling kan het einde van relaties betekenen, soms ben je gewoon uitgepraat en dat is oké. Daartegenover staat ook dat je nieuwe relaties kunt aangaan met mensen die wél met je klikken, hoe leuk is dat? Soms ontkom je niet aan familie maar ook dat is een keuze want de intensiteit van een relatie ligt in jouw handen. Steek energie in de mensen waar jij energie van krijgt en neem afstand van de vampieren zodat jij lekker verder kunt groeien!

Wat is jouw belangrijkste eye-opener in deze blog? Laat het ons hieronder weten!