Ga je met de stroom mee of houd je je krampachtig vast?

Daar lig je dan en het moeilijkste is om niets te doen. Je betrapt jezelf erop dat je steeds sneller probeert te zwemmen dan de rivier, grote slagen makend, op weg naar de volgende stroomversnelling. Of juist het tegenovergestelde: je probeert van de rivier te winnen door heel hard de andere kant op te zwemmen en je vast te houden aan de stenen en boomtakken op je pad. Alles om te vertragen, tot je handen er zeer van doen.

Uiteindelijk ontdek je dat het allemaal zinloos is. Je kunt jezelf eindeloos vermoeien met sneller of langzamer willen gaan dan de rivier, maar het is niet vol te houden en je mist ook nog eens het mooie uitzicht door al dat harde werken.

Ze zeggen wel eens: ‘alleen dode vissen drijven met de stroom mee’ en volgens ons is dat onzin. Het is een typisch calvinistisch tegeltje dat je vertelt dat je pas ergens komt als je er keihard voor werkt, heel veel lijdt of heel veel offert. Maar wat nou als dat niet klopt?

In welke rivier wil je liggen?

Dit geloven we wel: de kwaliteit van je leven, hangt af van de kwaliteit van je keuzes. Jammer genoeg leer je nergens hoe je vol vertrouwen goede keuzes kunt maken voor jezelf. Daarom komen er steeds weer nieuwe dilemma’s op je pad: je weet simpelweg niet wat nou het beste is. We lagen op ons rug in de rivier, mee te drijven met de stroom en ontdekten dat er helemaal niet zo veel te kiezen viel.

Zolang we maar niet vochten met die rivier om te vertragen, of overdreven haast maakten om te versnellen, ging het eigenlijk allemaal vanzelf. Die rivier is helemaal niet bezig met goed of fout, hij stroomt gewoon – en bij elke steen die hij tegenkomt kiest ‘ie de makkelijkste kant. En toch, zonder strategie, plan, oordeel of stress, eindigt de rivier precies waar ‘ie zijn moet: in de zee. Niet één keer gepiekerd en toch precies aanbeland waar ‘ie al die tijd naar onderweg bleek te zijn.

Aan al die moeiteloosheid gaat één fundamentele vraag vooraf: in welke rivier wil je eigenlijk liggen? Als je niet bewust kiest waar je wilt dat jouw leven over gaat (in je carrière, of je relatie, of iets anders), blijf je jezelf bij elke steen afvragen of je links of rechts moet. Dan kun je dat hele uitzicht wel vergeten.

Wil je met minder stress en gedoe en meer zelfvertrouwen en liefde jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je je dromen en verlangens echt een keer belangrijk maken? Wil je jezelf nu eens een keer op nummer 1 zetten? Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten. Al meer dan 160.000 mensen ontvangen onze wekelijkse dosis inspiratie in hun mailbox.

Meer weten over de programma’s en het werk van 365 Dagen Succesvol?

David & Arjan zijn 365 Dagen Succesvol gestart met een missie: van Nederland het gelukkigste land maken om het een voorbeeld te laten zijn voor de rest van de wereld. Om dit te bereiken hebben ze vele programma’s ontwikkeld die ze verspreiden door middel van artikelen, video’s, boeken, webinars, seminars en Miracle Roadmap.

Miracle Roadmap is de grootste en meest effectieve opleiding op het gebied van duurzame persoonlijke groei in Nederland. Vele deelnemers van Miracle Roadmap leven nu het leven dat ze willen leiden. Bekijk hier de verhalen en transformaties van eerdere deelnemers.