Kinderen hebben steeds meer zelfvertrouwen

En hoewel het uiteraard nooit voor allemaal geldt (want ook depressie en burn-out komt bij jongeren helaas steeds vaker voor), geeft de Nederlandse 25-minner zijn of haar eigen leven een 8,4. Dat is hoog! Het Nederlandse kind is het gelukkigste kind ter wereld. 
Als je de beschaving van een land afmeet aan het geluk van hen die niet voor zichzelf kunnen zorgen, dan doen we het qua jongeren in ieder geval goed met elkaar.

Volgens geluksprofessor Ruut Veenhoven komt dat jonge geluk voor een groot deel door de boodschap die veel ouders hun kinderen meegeven. Ouders laten vaker dan vroeger aan kinderen weten dat ze goed zijn zoals ze zijn, dat ze trots op zichzelf mogen zijn en vertrouwen mogen hebben. En dat werkt: kinderen hebben meer zelfvertrouwen dan ooit.

De volgorde die Veenhoven aanbrengt is interessant: allereerst leren die kinderen positief te denken over zichzelf. Pas daarna zien ze dat de wereld om hen heen óók de moeite waard is. Ofwel: hoe fijner de gedachten over jezelf en de wereld, hoe fijner vervolgens je ervaring in die wereld. Alles begint met een gedachte. Je eigen gedachten over de wereld, bepaalt welke wereld je aantreft. Misschien is de wereld die je waarneemt uiteindelijk niets meer dan een echo van hoe je denkt.

Tegelijkertijd is er veel kritiek op de jeugd

Net als bij de oude Grieken (en alle generaties daarna) is er voorspelbaar genoeg ook veel kritiek op diezelfde jeugd. Ze zijn naïef. Ze kennen de echte problemen in de wereld niet, waar allerlei kwaadaardige instanties erop uit zijn om je een loer te draaien. Ze zijn alleen maar met hun telefoon bezig. Ze zijn alleen maar met zichzelf bezig. Ze zijn aan de drugs! Wat zo aardig is aan die kritiek, is dat het precies het punt van professor Veenhoven onderstreept: als je gelooft dat mensen slecht zijn en de wereld onbetrouwbaar, dan is dat precies wat je aantreft. Er is altijd bewijs genoeg.

Leuk experiment voor komende week: hoe zou je denken over jezelf en de wereld om je heen, wanneer je voor een paar dagen zou denken als de gemiddelde Nederlandse jongere? Vol vertrouwen. Open. Enthousiast en nieuwsgierig. Op zoek naar plezier en verbinding.

Misschien kunnen we de wereld niet zo snel veranderen. Maar als je met een nieuwe bril naar die wereld kijkt, tref je ‘m misschien wel heel anders aan dan daarvoor. 

Als je tóch een missie hebt, dan meteen maar een hele grote. Dus is het de missie van David en Arjan dat Nederland het gelukkigste land van de wereld is. Om dat te bereiken, schrijven ze wekelijks columns in onder andere het Algemeen Dagblad, organiseren ze impactvolle seminars in de Beurs van Berlage en AFAS Live en bouwen ze aan een grote online community. Het leuke is dat het nog lijkt te lukken ook. VPRO’s Tegenlicht zegt over de twee mannen: “Met hun boeken en seminars maken David en Arjan heel Nederland gelukkig!” En laat dat nou precies de bedoeling zijn.

PS: mocht je dit een interessant inzicht vinden? Deel dit artikel dan vooral op je sociale media. En leuk als je hieronder in een comment jouw grootste eye-opener deelt.