Terug denken aan die leuke vakantie

Of je vakantie nou een paar dagen of misschien wel drie weken duurde en of je nou op Schiermonnikoog vertoefde of in de Bahamas; er komt ooit een einde aan. En gelukkig maar, anders zouden we er niet zoveel van kunnen genieten als we dat nu doen.

Maar hoe zorg je ervoor dat je in die fijne relaxte flow blijft en je die fijne momenten van de vakantie ook écht onthoudt? Je kent het vast: je bent een romantisch weekendje weg en op de laatste dag gaat er van alles mis. Jullie komen te laat aan bij dat museum, er is geen plek meer bij dat leuke restaurant waar je zo naar uit had gekeken en als kers op de taart mondt de middag door alle stress uit in een ruzie met je lief. “Niet ons beste weekendje weg,” denk je steeds als je aan het weekend terugdenkt. Terwijl er ook heel veel leuke momenten waren tijdens het tripje. Hoe komt dat?

Zo belangrijk is de laatste dag

Ons brein werkt namelijk zo: bij een gebeurtenis – een vakantie, baan, uitje etc – onthouden we voornamelijk het hoogtepunt en het einde. Als jouw super romantische weekendje weg uitloopt in een ruzie, zul je vooral die gevoelens en gebeurtenissen onthouden. Hetzelfde geldt voor jouw vakantie.

Jouw drie weken relaxen aan het strand zullen je hersenen minder snel onthouden dan die ene geweldige picknick met adembenemend uitzicht, maar dus ook de stressvolle laatste dag van jullie vakantie. Het zou zonde zijn als die lange dag in de file, huilende kinderen op de achterbank en een lekke band de nasmaak van jouw vakantie bepalen.

Creëer fijne vakantieherinneringen

Om te voorkomen dat je even gestresst terugkomt van vakantie als dat je erheen ging, is het van belang om te zorgen voor een fijne laatste dag. Natuurlijk zijn lekke banden en files niet altijd te voorkomen, maar wat je wél kan doen is iets leuks plannen op de laatste dag. Eten bij jullie favoriete restaurant, onderweg naar huis stoppen bij dat ene mooie natuurgebied of misschien overnachten in een idyllisch huisje.

Tip: dit geldt voor je vakantie, maar dus óók op je werk. Kijk eens of het mogelijk is om je projecten steeds positief af te sluiten. Misschien met een borrel, een schouderklopje of even positief evalueren. Grote kans dat je er met een positieve blik op terugkijkt!

Heb jij ook weleens vooral negatieve herinneringen van een eigenlijk leuke tijd? Of onthoud jij altijd de mooie dingen? Tof als je het ons laat weten in de comments!