Gooi je frustratie en boosheid eruit

Tot ik me afvroeg: helpt het wel? Vind ik het fijn om woedend te zijn? Maakt het de situatie ook beter? Of kan ik beter wat anders doen als ik die explosieve energie voel opborrelen? Je hoort vaak mensen zeggen dat het goed is om je boosheid te uiten. Opgekropte woede is ongezond, zeggen ze dan. Dus schreeuw het lekker van je af, beledig een paar politici en gooi een vaas kapot. Want dat lucht op. Of niet?

Toen Nelson Mandela werd vrijgelaten na jarenlange gevangenschap en mensen aan hem vroegen of hij niet boos en wraakzuchtig was, citeerde hij de Boeddha: “vasthouden aan woede is als het drinken van gif en hopen dat de ander sterft”. Ik voelde meteen wat hij bedoelt: woede is een destructieve emotie. Het veroorzaakt afstand en onbegrip, pijn en verwijdering. Je kunt je onmogelijk verbinden met dat wat je afwijst en zo zijn vaak de gevolgen van een ruzie erger dan de aanleiding ervan.

De oplossing zit ‘m alleen niet in het inslikken van je woede. Er is nog een stap daarvoor nodig: niet boos worden. De oude filosoof Seneca zag het heel eenvoudig. Hij vond woede een tweederangs emotie die je het beste helemaal kunt vermijden. Woede wordt veroorzaakt door het oordeel wat je over een situatie hebt, zei hij en door de verwachtingen over hoe die situatie zou moeten zijn. Als de situatie dus anders is dan je verwacht, word je boos. Welgestelde mensen zijn ook vaker boos dan de armste mensen op de wereld, ontdekte Seneca, simpelweg omdat ze meer verwachten en dus vaker worden teleurgesteld. Woede blijkt een bijwerking van welvaart.

Wat veroorzaakt je woede?

De vraag is natuurlijk of je het kunt veranderen. Gelukkig is dat zo. Het vraagt wat oefening soms en vooral wat goede wil, maar eerlijk gezegd ben ik al jaren niet meer echt boos geweest. Een aantal dingen hebben me daarmee geholpen. Ik leerde inzien welke verwachtingen en oordelen mijn woede veroorzaken. Woede is moeilijk te controleren, maar je verwachtingen en oordelen kun je prima veranderen. Zonder verwachting ook geen teleurstelling.

Het tweede wat me hielp is simpelweg tot tien tellen: uitstel van escalatie is bijna altijd afstel. Ik kan beter weglopen dan terugschreeuwen. Als laatste werkt het goed om diezelfde opgebouwde energie te gebruiken om na te denken over oplossingen. Toen ik net zo creatief problemen begon op te lossen als dat ik nieuwe scheldwoorden verzon, verdween de meeste ellende meteen. De woede zelf duurt bijna altijd langer dan het probleem waar je woedend over bent. Dat is pas écht iets om boos over te worden.

Wil je met minder stress en meer zelfvertrouwen jóuw leven leiden?

Heb jij het gevoel dat er meer in het leven zit? Wil je eindelijk je dromen waarmaken? Wil jij geen prima leven, maar een fantastisch leven? Mooi! Je hebt noodzaak gecreëerd om te werken aan jouw beste jaar ooit! Via onze nieuwsbrief helpen we je daar nú mee te starten en blijf je op de hoogte van het 365 Jaarprogramma. Doe je mee? Al 130.000 mensen gingen je voor. Vanaf nu is het tijd voor jou!