Waarom we denken dat er niet genoeg is

Die kennen we allemaal. Mensen zijn van nature tekortdenkers, leerde ik. De hersenen waarmee we leven zijn nog steeds die van onze voorouders van 50.000 jaar geleden. Toen was er inderdaad niet genoeg; niet genoeg eten, onderdak, levenspartners. Keuzes waren gebaseerd op angst en op overlevingsdrang.

Is 50.000 jaar te ver van je bed? Misschien herken je iets in dit voorbeeld. Zet een schaal chips voor mijn neus en ik zal me nog steeds moeten inhouden om ‘m niet in één keer naar binnen te schuiven. Overblijfseltje van vroeger toen we met z’n vieren in die bak zaten te graaien en je, als je niet een beetje doorat, met zin en trek bleef zitten. Luxeprobleem? Nee: schaarstegedachte.

Overvloed is vertrouwen hebben

Maar zo hoeft het toch al lang niet meer te zijn? We zijn toch hartstikke bevoorrecht, dat we leven in een wereld en een tijd en een land waarin alles letterlijk en figuurlijk aan je vingertoppen ligt? En dat je, wanneer je het gevoel hebt dat dit niet zo is, eraan kunt werken? Andere keuzes kunt maken? Blogs als deze kunt lezen waar je informatie uit kunt halen die je helpen om anders te gaan denken over dat waarvan je vindt dat er niet genoeg van is?

Want hoe doe je dat nu: in overvloed leven? Die ‘er is niet genoeg!’-gedachte loslaten? Hieronder 7 stappen die mij het afgelopen jaar enorm hebben geholpen (ik ben me nu bewust van mijn aanval op de chipsschaal en kan me (meestal) enigszins beheersen. WIN.)

In 7 stappen naar een leven vol overvloed

  1. Schrijf eens op hoe je denkt over geld. Vind je het vervelend? Geeft het je vrijheid? Ben je ervan afhankelijk? Vervang ‘geld’ nu eens voor kracht. En liefde? Zoals je over geld denkt, zo denk je ook over kracht en liefde. YIEKS. Of niet? Ga bij jezelf na waar je schaarstegedachte het meest aanwezig is, zodat je door kunt naar stap 2.
  2. Het is wat het is. Stop met vechten. Zolang je ergens mee vecht geef je energie aan de gedachte dat het niet goed genoeg is. Stop daarmee. Zie het voor wat het is en accepteer het. Pas daarna kun je er immers iets aan veranderen!
  3. Wees dankbaar voor ALLES wat er is. Ook die dingen waarvan je vindt dat er niet genoeg van is. Die werken als een soort vergrootglas: ze laten je zien waar je de meeste groei kunt behalen.
  4. Verklaar jezelf het begin van alles. Neem verantwoordelijkheid voor je leven, je emoties, je toekomst, je tijd. Hoeveel staat er bijvoorbeeld in je agenda waar je zelf voor hebt gekozen? Waarschijnlijk veel – en ervaar je daarom een tekort aan tijd voor jezelf of voor leuke dingen doen.
  5. Ga helemaal terug naar je bron. In een geleide meditatie zag ik mezelf drijven op een groot, zo-ver-ik-kon-kijken water, omringd door gigantische bergen en bomen. Hier voelde ik me zo krachtig, zo puur, zo vrij, zo sterk. Hier was genoeg van alles wat ik nodig had. Meer dan genoeg liefde, talent, rijkdom om te doen wat ik wil doen, om te zijn wie ik wil zijn. Ik ben hier meer dan genoeg. Ik ben genoeg. Nu, wanneer ik mezelf betrap op situaties waarin ik me niet zo genoeg voel, ga ik in gedachten even terug naar dat water. Ik hoef er maar aan te denken en mijn rug wordt rechter, mijn vertrouwen groter. Dat, daar, ben ik. Meer dan genoeg.
  6. Maak een voorstelling van dat wat je het liefste wilt, en stop ermee om het zo graag te willen. Laat het los! Elke keer dat je denkt aan hoe het nog niet is, bewijs je aan jezelf dat er nog steeds een tekort is. Overvloed is er, of het is er niet. Het is er niet in de toekomst!
  7. Ontspan. Overvloed is een besluit wat je kunt nemen, maar niet zo iets waar je heel hard aan wilt werken. Besluit dat er genoeg is, ook voor jou. Open je ogen, leer de kleine dingen zien die het leven voor jou rijk maken. Kies ervoor om alles wat je van af nu in de wereld zet, te laten komen uit vertrouwen, uit liefde. Uit overvloed.

Nogmaals: ik moest het leren. Het is een proces. Geef het tijd! Daar heb je genoeg van. Waarschijnlijk geen 50.000 jaar, maar wel genoeg tijd om te zorgen dat je een verschil maakt. Opdat onze kleinkinderen (en die daarna, en die daarna enzovoorts) in een wereld kunnen leven waarin werkelijk genoeg is. Van alles.

In welk gebied van jouw leven zou jij meer overvloed willen ervaren? En wanneer ervaar je wel vertrouwen en vrijheid? Laat het ons weten in de comments!